Čak i ako niste početnik fotograf, muzičar ili nedonošče u umjetnosti neke druge vrste, pa imate dobro uvezane odnose sa svojim kolegama, kreiranje i izlaganje portfolija na ovakvom servisu, na kojem možete i sebe i svoj rad predstaviti u pozitivnom svjetlu, nikada nije naodmet.

ArtPort je pokrenut ove godine sa ciljem da poveže umjetnike iz cijeloga svijeta. Iako je riječ o na neki način "low profile" servisu, činjenica je da je isti odličan, te da pruža dosta prostora raznim umjetnicima za rast i razvoj na profesionalnom planu.

Ukoliko ga odlučite isprobati, evo šta trebate uraditi: preko opcije "Create Portfolio" kreirate digitalni portfolij, na kojem će sav vaš dosadašnji rad biti organizovan i postavljen na ArtPort, kako bi ga mogli vidjeti i svi ostali zainteresovani umjetnici – bilo da se radi o muzici koju imate na servisima poput SoundClouda, videima koje ste postavili na YouTubeu ili tekstovima objavljenim na raznima portalima.

Za logiranje vam treba maksimalno desetak sekundi, nakon čega odmah ulazite u svoj profil koji možete urediti kako poželite: možete postaviti svoju najlaskaviju fotografiju, povezati profil sa svim svojim accountima na društvenim mrežama, navesti kojom se vrstom umjetnosti bavite, iz kojeg grada i države dolazite, te na kraju preko raznobojnih polja dodavati svoj materijal.

Naime, kada kliknete na jedno od ponuđenih polja za video, fotografiju, audio ili članak, dovoljno je kopirati i pasteati link sa svojim materijalom i stvar je već gotova. Portfolij možete pregledati preko opcije "Profile View" koja se nalazi u samom vrhu interfejsa, a sa strane imate i  opciju za promjenu pozadine. Slike. Pozadinu slike. Mi nemamo prljavih misli i primisli.

Najljepše od svega jeste to što vam ArtPort pruža mogućnost brzog stupanja u kontakt sa vama zanimljivim umjetnicima, a samo upoznavanje može dovesti i do plodonosne saradnje. Recimo, ako imate vlastiti bend i treba vam režiser spotova, možda jednog koji vam odgovara pronađete upravo ovdje? Ili ako pišete tekstove za pjesme, ovdje ih možete ponuditi nekom od muzičara.

1/1

Jednostavno rečeno, preko ovog servisa možete stupati u kontakt sa raznim umjetnicima iz cijeloga svijeta i to na poprilično neposredan način. Jednostavno kliknete na profilnu fotografiju umjetnika koji vas zanima, pa će vam se ispod njegove fotografije pojaviti opcija za slanje direktne poruke. I to je to. Ostalo je na vama. Nema posrednika i za sada se ništa ne plaća.

I na kraju, ali ne manje bitno: preko polja za pretragu koje se nalazi u gornjem desnom uglu interfejsa, možete pretraživati umjetnike i različite umjetnosti, a ako vam se neko ili nešto od toga svidi - stupiti u kontakt i ostvariti možda i sudbonosnu saradnju sa nekim od trenutnih članova servisa. Što bi se reklo: i vuk sit i ovce na ražnju.

http://www.artport.me/