Ničim izazvan, Razer je pokrenuo jednu od najzanimljivijih web stranica za prosječnog wannabe kompozitora, koji se friško pokušava ubaciti u muzičku industriju i nada bezvremenskoj slavi. Dobro, možda ne baš slavi, ali barem tome da više od 100 ljudi posluša ono što je komponovao i producirao.

Razer Music je portal posvećen edukaciji o profesionalnoj muzičkoj produkciji, koji je djelo hardverske kompanije poznate nam po skupom i dopadljivom gamerskom hardveru i računarima. Na njemu ćete pronaći relativno detaljne vodiče i objašnjenja za postizanje određenih naprednih efekata u elektronskoj muzici, zajedno sa slikovno prikazanim postavkama u odgovarajućim alatima i pluginovima. Također, na raspolaganju imate i sekciju sa video objašnjenima, kao što je Dyrovo uputstvo kako u FL Studiu uskladiti tonalitet bubnjeva sa ostatkom pjesme.

Imajte u vidu da ovo nije sajt za totalne početnike koji još uvijek ne znaju ni odakle bi krenuli, nego za one koji su se donekle već uverzirali u muzičku produkciju, te im sada trebaju samo neki profesionalni savjeti za usavršavanje zvuka.

U umjetnike koji će vas educirati o svojim muzičkim malverzacijama spadaju Deadmau5, Dyro, Metro Boomin, Feed Me i drugi, a kompletnu listu, zajedno sa linkovima na njihove videe i tutoriale, imate u sekciji "Artists". Naprimjer, Feed Me je naveo pet čestih grešaka muzičara koji mu šalju svoje demoe – savjeti su totalno hard core i namijenjeni su onima koji žele da njihova muzika zvuči što bolje dok se pušta u klubovima.


Šlag na torti je "Downloads" sekcija u kojoj možete pronaći sample packove producenata koji su sarađivali sa Razerom. Trenutno su za download dostupni Metro Boomin sampleovi i synth preseti, dok ćete sampleove i synthove u proizvodnji Carnagea, Feed Mea i Dyra moći uskoro skinuti.

Razerov povod za pokretanje ovakvog portala očigledno je promocija vlastitog brenda, budući da kompanija tvrdi da spomenuti muzičari koriste Razer Blade laptope za produkciju. Kako god, činjenica je da portal sadrži korisne savjete i materijale za sve producente. Štaviše, vlasnici Razer Blade laptopa imaju pristup i besplatnom primjerku FL Studia 12, izvrsnog digitalnog studija za komponovanje i produkciju, a kojeg je moguće skinuti klikom na "Get FL Studio 12" link u vrhu sajta i unošenjem serijskog broja New Blade ili New Blade Pro laptopa.

Kompanija najavljuje redovno dodavanje novih korisnih savjeta i uputstava, pa obavezno navratite na Razer Music ako pripremate vlastiti muzički demo.

http://music.razerzone.com/

1/1