Već neko vrijeme stručnjaci nam savjetuju da, umjesto da šaljemo gomile običnih CV-ova potencijalnim poslodavcima, budemo kreativni i prijavu za posao odradimo preko zanimljivog, dinamičnog i nekonvencionalnog videa. Naime, istraživanja su pokazala da poslodavci uglavnom samo "prelete" preko CV-ova te da uglavnom nemaju vremena ni volje za njihovo detaljno pregledanje, dok je za video prezentaciju ipak vjerovatnije da će je odgledati do kraja, čime se povećavaju i vaše šanse za dobivanje posla.

I tu na scenu stupa Vidapy, besplatni servis za video CV-eve koji je djelo male grupe developera iz Madrida sa velikim ciljem: da promijene način na koji kompanije širom svijeta zapošljavaju ljude. Oni žele da poslodavci ganjaju vas, a ne vi njih – na vama je samo da se istaknete u gomili svojom kreativnošću. Pošto je sajt friško pokrenut ove godine, imajte na umu da je ovo pravo vrijeme da napravite vlastiti video CV, jer u okviru mnogih profesija još uvijek nema niti jednog jedincatog videa.

Najbitnije od svega jeste to što je ovaj servis vrlo jednostavan za korištenje: u roku od jedne minute možete se logirati i kreirati vlastiti profil sa kratkom biografijom i videom. Ukoliko već imate neki video CV, recimo na YouTubeu, potrebno je samo da kopirate i pasteate link u za to predviđeno polje, a ukoliko ga tek želite postaviti na Internet, onda ga uploadate sa računara. Nakon toga birate profesiju koja vas zanima, a na kraju dolaze tagovi za vaše skilove, kako bi se video izlistao kada neko pretražuje postojeće CV-ove preko tagova. 

1/1

Korisnici na Vidapy mogu uploadati do četiri video CV-a, a mogu (i trebaju) aktivirati i portfolio na kojem će popisati dosadašnje poslove i projekte na kojima su radili. Poseban algoritam na kojem je zasnovan ovaj sajt kreiran je tako da one korisnike koji promijene status na svom profilu u "searching a job" automatski promoviše pravim kompanijama. Ovaj izbor i promovisanje poslodavcima vrši se na osnovu korisnikovih videa, aktivnosti, muzike, biografije i portfolija.

Međutim, Vidapy nije koristan samo onima koji su u potrazi za poslom. Tim odgovoran za nastanak servisa tvrdi da će na ovaj način kompanije potrošiti manje novca i vremena na potragu za idealnim kandidatom. Tako poslodavci mogu filtrirati kandidate preko tri praktične opcije: države, industrijske grane ili preko tagova.

Također, sajt ima i centar za poruke preko kojeg se, po potrebi, poslodavci mogu i dopisivati sa potencijalnim zaposlenicima, a iz kompanije su najavili i skoro pokretanje intervjua uživo između dvije zainteresovane strane, za koje kažu da će biti slični Skypeu. U svakom slučaju, vrijedi isprobati.

http://www.vidapy.com/