Naravno, uvijek se možete okrenuti Facebooku i Twitteru, gdje ćete zakačiti YouTube link sa pjesmom i eventualno neki kraći komentar, što opet može inspirisati i vaše prijatelje da vam preporuče nešto slično ili da možda i sami daju priliku nekom novom bendu ili pjesmi... ili se možete jednostavno logirati na This Is My Jam, koji će to sve obaviti umjesto vas. I vaših prijatelja.

Naime, This Is My Jam je jedan od onih minimalističkih online servisa koji vam nemaju namjeru oduzimati previše vremena ili vam nepotrebno komplikovati život – riječ je o sajtu na kojem ćete tu i tamo kačiti pjesme koje vam nešto znače u tom trenutku, a koje će se potom, ako to želite, objaviti i na vašim Facebook i/ili Twitter profilima. I to je više-manje to.

Vaš profil, nazvan My Jam, će u datom trenutku moći ugostiti samo jednu pjesmu, koja će tu ostati najduže sedam dana, a najkraće... pa, koliko vam već bude trebalo da pronađete novu najdražu pjesmu tog dana. Same pjesme ćete na My Jam kačiti vrlo jednostavno – dovoljno je kliknuti na opciju Choose a new jam iz padajućeg menija u vrhu interfejsa, odnosno na Change your jam na homepageu, upisati ime izvođača i pjesme, te potom odabrati jedan od ponuđenih rezultata (This Is My Jam će u rezultate pretrage uključiti SoundCloud, YouTube i Vimeo linkove, što otprilike znači da ćete skoro uvijek pronaći pjesmu koju tražite).

1/1

I tu dolazimo do one rečenice "I vaših prijatelja" iz prvog pasusa – za razliku od "ručnog" objavljivanja pjesama na Facebooku i Twitteru, kada vam prijatelji mogu, ali i ne moraju preporučiti nešto novo, This Is My Jam će vam konstantno nuditi nove preporuke na osnovu pjesama koje ste objavljivali na svom profilu. Pri tome, preporuke nikada neće biti naporne – do njih ćete doći samo ako vi to budete htjeli, klikom na Explore u glavnom meniju, odnosno na Related jams tipku ispod pjesme objavljene na vašem profilu.

U našem kratkotrajnom druženju sa sajtom, dotične preporuke se i nisu pokazale baš najbolje, ali vaše iskustvo možda bude bolje. U najgoru ruku, tu su uvijek i drugi ljudi koji koriste This Is My Jam i koje možete followati u Twitter maniri ukoliko vam se muzički ukusi poklapaju, te tako otkrivati nove pjesme i izvođače.

Na kraju, vrijedi istaći i to kako je registracija na sajt i kreiranje profila izuzetno jednostavno – tu su standardne opcije logiranja sa Facebook i Twitter podacima, kao i mogućnost kreiranja accounta uz korištenje e-mail adrese. Također, This Is My Jam će vam automatski preporučiti i koje od svojih Twitter i Facebook prijatelja da followate ukoliko i oni koriste ovaj servis, a tu je i korisna opcija kreiranja Spotify playlisti sa pjesmama koje ste objavljivali na svom profilu, što vam nakon nekog vremena može poslužiti i kao zanimljiva kompilacija pjesama u kojima ste posebno uživali.

www.thisismyjam.com