Lingvist je online platforma preko koje navodno možete naučiti strani jezik za "samo" 200 sati. Prvo smo izgubljeno buljili u ovih 200 sati, pitajući se zašto ovo uopšte reklamiraju na ovakav način. Jer, 200 sati nije malo. Dvjesto sati je ekvivalent učenju od tri mjeseca - ako uzmemo u obzir da ćete novom jeziku posvetiti dva sata dnevno. Međutim, pročitavši njihovo objašnjenje, sve nam je postalo mnogo jasnije. Izgleda da je, kako bi položio test nivoa B2, jednom učeniku teoretski potrebno minimalno 200 sati učenja da bi mogao voditi razgovor na stranom jeziku o uobičajenim, svakodnevnim temama ili kako bi mogao gledati filmove na njemu.

Lingvist se trenutno nalazi u fazi javne bete, a dok traje ova faza, preko sajta možete besplatno učiti engleski i francuski jezik. Uskoro će biti dostupni i njemački, španski, italijanski, japanski, švedski i ruski.

Glavna razlika između Lingvista i drugih sličnih sajtova leži u tome što vas prvi podučava na osnovu statističke važnosti riječi nekog jezika, odnosno na osnovu toga koliko se često neke riječi i rečenice svakodnevno koriste u jeziku koji želite naučiti. A, koliko bi jedan ovakav model učenja trebao biti uspješan, dovoljno govori primjer jednog od suosnivača Lingvista, Maita Muntela.

Nakon što je na osnovu svog prototipa učio 200 sati, uradio je test francuskog jezika kakav se radi u srednjim školama i postigao odlične rezultate.

Muntel je godinama živio u dijelu Švicarske u kojem je glavni jezik francuski, a on ga ni nakon svih tih godina nije naučio kako treba.  Došao je do zaključka da nema vremena za pohađanje kurseva francuskog, a online kursevi i knjige nisu mu pružale pravi vokabular koji mu je trebao za svakodnevnu konverzaciju i snalaženje u različitim ustanovama u Švicarskoj. Zato je odlučio da osmisli vlastiti program učenja jezika, zasnovan na statistici i kompjuterskim naukama. Nakon što je na osnovu svog prototipa učio 200 sati, uradio je test francuskog jezika kakav se radi u srednjim školama i postigao odlične rezultate. Nadajmo se da ovo vrijedi i za sve ostale smrtnike, a ne samo za one koji su, kao Muntel, u stanju programirati vlastite programe i kreirati online platforme.

Kako piše na sajtu: "Lingvist radi na svim računarima, smartphoneima i tabletima" – mada, još uvijek nema aplikacije za Windows telefone, nego samo za Android i iOS, ali hajde, nećemo cjepidlačiti.

1/1

Nažalost, ovo nije sajt za one koji bi da usavrše engleski jezik jer engleski trenutno mogu učiti samo oni koji već znaju francuski, ruski ili estonski jezik. Neka vas ne iznenadi ovo u vezi estonskog jezika, jer jedan dio tima Lingvista dolazi iz Estonije, a i sama kompanija ima dvije adrese: londonsku i estonsku.

Na Lingvist se možete logirati preko Facebook accounta ili Google+ profila, a u slučaju da ih nemate, možete i preko emaila. Interfejs Lingvista je pregledan i dobro organizovan, tako da vam se u traci sa opcijama na njegovom vrhu nalaze sve one koje bi vam u toku učenja mogle zatrebati.

Opcije preko kojih učite nalaze se sa lijeve strane: Memorize, Read i Listen, koje ujedno predstavljaju i tri načina na koja učite. Posebno je zanimljiva sekcija Listen, preko koje učite na koji način da se predstavite, rezervišete sto u restoranu ili smještaj za ljetovanje, a usput čujete i kako sve zajedno treba zvučati.

Preko "Dashboarda" pratite svoj progres, dok, kada kliknete na navodnike koji se nalaze u gornjem desnom uglu interfejsa, dolazite do gramatičkih pravila jezika kojeg učite. Ukoliko ste oduvijek željeli naučiti francuski jezik, a nemate novca za plaćene kurseve, savjetujemo vam da brzinom svjetlosti odete na ovaj web sajt i iskoristite priliku prije nego što izađe iz bete.

https://lingvist.io/