PlaceILive.com je online platforma namijenjena onima koji prije selidbe u inostranstvo žele na svoju ruku saznati kakvi ih uslovi života očekuju u gradu i naselju u kojem planiraju živjeti. Dakle, riječ je o platformi preko koje možete unaprijed provjeriti kvalitetu života te prednosti i nedostatke mjesta za stanovanje u pojedinim svjetskim metropolama. Platforma je još uvijek u beti, pa za sada ima podatke samo o ovih pet velikih gradova koje smo spomenuli u uvodu, ali trenutno je u toku i glasanje o tome koji će sljedeći grad biti "pokriven", što znači da će ponuda gradova iz cijeloga svijeta samo nastaviti rasti.

Sajt vam pruža informacije o kvaliteti života lokacija za stanovanje u nabrojanim  gradovima, koje su izražene kroz takozvani "Life Quality Index", pa tako pri pretrazi možete već na osnovu postotka za svaku adresu koja vas zanima saznati koliki je spomenuti indeks željenog naselja.

Ovim indeksom pokrivena su brojna područja svakodnevnog života, koja vam mogu napraviti pakao od života ukoliko se nađete na mjestu koje vam svojom ponudom nimalo ne odgovara.

Indeksom su pokriveni podaci vezani za sigurnost naselja, prevoz, svakodnevni život, zdravstvo i zabavu, a možete saznati i koliko korisnih stvari se nudi ljubiteljima sporta te da li u naselju postoji dovoljna ponuda sadržaja da njima popunite svoje slobodno vrijeme. Možete saznati i koliki su prosječni prihodi kod stanovnika određenih područja, njihovu prosječnu starost i stopu nezaposlenosti. Tu su i izvještaji o zagađenju zraka, stopi kriminala, nivou buke, itd.

Ovo je odlična prilika za bosanskohercegovačke brucoše i medicinare za koje nije neobično da studiraju i rade vani, u nekom od podržanih gradova. Na ovaj način, ukoliko već nemaju osiguran smještaj, mogu pronaći korisne informacije o lokacijama koje ih zanimaju i na osnovu ovih podataka donijeti konačnu odluku o budućem mjestu stanovanja. Naravno, ovako i turisti mogu odlučiti gdje da odsjednu prilikom svojih posjeta nabrojanim gradovima u Evropi i Americi.

1/1

Pored spomenutog indeksa, za svaku izlistanu lokaciju imate ponuđene i recenzije njenih nativnih stanovnika, tako da i na osnovu toga možete saznati da li je LQI dovoljno pouzdan i koliko su stalni stanovnici neke ulice i naselja zadovoljni svojim životom u njemu.

Sve stavke možete i dublje istražiti preko Bingovih i Googleovih mapa trenutno dostupnih gradova, na kojima sa lijeve strane imate izlistane sve opcije iz indeksa životne kvalitete, pa one koje vas posebno zanimaju (recimo, ako vas u Berlinu zanima ponuda vezana za sportske aktivnosti) označite ih kvačicom, poslije čega će vam se na mapi pojaviti označena sva mjesta u gradu na kojima imate najviše opcija za željenu stavku. Tu imate i opciju za satelitski pregled željene lokacije kao i pogled iz zraka kako biste što bolje osmotrili željeno susjedstvo. Vrijedi isprobati.

https://placeilive.com/