Svaki aktivni Internetlija zasigurno je primijetio da se nalazimo u vremenu kada se teži ograničavanju slobode govora na Internetu. U Evropskoj uniji (a i kod nas) to uzima oblik diskusija o tome da li treba web sajtove držati pravno odgovornima za neprimjerene komentare ispod njihovih članaka, a u SAD-u i ostatku svijeta vrši se politički pritisak na online komune.

Konkretno, društvena mreža Reddit do sada je funkcionisala pod anticenzorskim barjakom. U zadnje vrijeme, međutim, Redditova komuna je sve ograničenija u izboru stvari koje može postavljati te iskazuje nezadovoljstvo vodstom mreže, što je kulminiralo nakon otpuštanja popularne PR-ovke Victorije Taylor, do tada zadužene za organizovanje Ask Me Anything sesija.

Bez obzira na to šta mislili o Redditu, njegovim moderatorima i njihovom dotadašnjem radu na servisu, činjenica je da se dobar dio Redditove komune izmjestio na Voat.co. Ovaj nova mreža sa sjedištem u Švicarskoj život je započela 2014. godine i busa se u prsa slobodom govora. Administratori sajt definišu kao kombinaciju društvene mreže i agregatora multimedijskog sadržaja kojeg dostavljaju sami korisnici, a jedino je zabranjen onaj sadržaj koji je u Švicarskoj nelegalan. Štaviše, zahvaljujući takvoj svojoj politici, Voat je prošlog mjeseca ostao bez značajnih sredstava potrebnih za rad, kada im je PayPal zamrznuo sredstva i blokirao račun zbog politički nekorektnog sadržaja.

Interfejs Voata je sličan Redditovom (čitaj: grozan), sa kategorijama sadržaja nazvanim Subverses poredanim u vrhu interfejsa. Tu su, između ostalog, vijesti, zanimljivosti iz svijeta tehnologije, zabavni video snimci, nauka, knjige, gifovi (gifovi!) i još mnogo toga.

Od posebnog interesa je to što Voat kreatorima sadržaja i vrijednim moderatorima omogućuje da postanu partneri i dobijaju dio zarade od reklama.

U My Subverses meniju u gornjem lijevom uglu možete doći do kategorija koje ste odlučili pratiti klikom na "Subscribe" dugme, dok na suprotnoj strani interfejsa imate dugme za kreiranje vlastitog Subversea. Kategorije mogu imati različit dizajn, pa je tako Gaming Subverse ugodniji za oči od informativnog. Da ne biste svisnuli od viška bijele boje, u gornjem desnom uglu stranice klikom na ikonicu sijalice aktivirajte noćni mod i uživajte u tamnoj temi interfejsa.

Od posebnog interesa je to što Voat kreatorima sadržaja i vrijednim moderatorima omogućuje da postanu partneri i dobijaju dio zarade od reklama. Pri tome planiraju uvesti sistem kojim će plaćati samo onaj sadržaj u kojem komuna uživa, što bi trebalo znatno smanjiti opasnost od spamanja. S tim neće imati problema, pošto kao i na Redditu postoji mogućnost davanja pozitivnih i negativnih glasova za svaki od postova.

Redditova zajednica i način moderiranja iste ne odgovaraju baš svakome. Želite li vidjeti da li je i koliko situacija na Voatu drugačija (a čini mi se da je zajednica manje kruta), navalite:

https://voat.co/

1/1