Ovaj put pišemo o nekima od najboljih i najzanimljivijih putopisnih blogova, na kojima ne samo da ćete saznati pregršt novih informacija o ljudima i običajima koji vladaju u različitim zemljama širom svijeta, nego postoji i opasnost da vas, od silne inspiracije, opasno "zasvrbe tabani" pa da i sami poželite poći na put oko svijeta.

World of Wanderlust

Brooke Saward osnovala je ovaj putopisni blog davne 2012. godine, kako bi na što bolji način opisala ljepote koje je vidjela i avanture koje je doživjela na svojim putovanjima. Sada blog ima i svoju WOW komunu, a broj pratilaca, koji preko njega saznaju zanimljive informacije o različitim destinacijama širom svijeta, povećava se iz dana u dan.

Međutim, to i ne čudi s obzirom na gomilu korisnih i nadasve zanimljivih sadržaja koje WOW nudi. Tu ćete saznati kako da "preživite" put u London sa ograničenim  sredstvima, pogledati odlično snimljene video dnevnike, saznati kako da se zaista naspavate u avionu, ali i šta ne smijete propustiti posjetiti u Berlinu i Peruu. Da ne spominjemo i gomilu inspirativnih fotografija iz cijeloga svijeta, pa i nekih njegovih zakutaka za koje nisu svi čuli, kao što su one iz Hoi Ana, grada koji se nalazi u Vijetnamu.

Putopisno štivo na WOW-u možete birati na osnovu destinacija koje vas zanimaju, stila putovanja (luksuzni, avanturistički, solo putovanja...), a tu su i neki lifestyle prijedlozi tipa "najnovije zanimljivo štivo koje možete čitati prilikom putovanja avionom".

http://www.worldofwanderlust.com/

Jungles in Paris

Skoro svaku priču na Jungles in Paris sajtu prati i kraći video kroz koji prosto možete osjetiti atmosferu opisanog mjesta. Tako u priči o najstarijim bečkim kafanama prosto možete osjetiti aromu kafe snimljene na licu mjesta, a tu je i priča o Chefchaouenu - poznatijem kao "Plavi grad" u Maroku, koja je popraćena videom zahvaljujući kojem imate utisak da možete namirisati plavu boju kreča kojim su obojene tamošnje kuće i osjetiti večernju svježinu i čist vazduh samoga grada. A, sve to samo na osnovu gledanja dvominutnog videa i čitanja omanjeg teksta koji je prateći element svake priče, a u kojem se pojašnjavaju historijske karakteristike grada.

Razlog zbog kojeg je na ovom sajtu sve tako profesionalno odrađeno i uređeno, leži u činjenici da su tvorci svih njegovih sadržaja zapravo filmadžije i profesionalni fotografi iz cijeloga svijeta.

Da naglasimo: ovo nije lepršav putopisni blog kakav je WOW: njegovi putopisni sadržaji više podsjećaju na dokumentarne filmove kakve možemo vidjeti na visokoprofilnim TV kanalima poput National Geographica, tako da ćete na njemu moći pogledati priče ispričane iz jedne poptuno drugačije perspektive i najvjerovatnije – ostati zadivljeni.

Preporučujemo vam da pročitate priču o moto-taksistima u Jemenu, upotpunjenu fotografijama iz prve ruke, kakve nemamo prilike baš često vidjeti u našim medijima ili priču o Moken narodu sa jugoistoka Azije, poznatijem pod nazovom "Morski cigani", a nije naodmet i da skoknete na priču o hramovima Mijanmara. Jednostavno otiđite u arhivu sajta i uživajte u prečešljavanju sadržaja.

https://www.junglesinparis.com/

Sidetracked Magazine

Ovaj magazin ima i svoje printano izdanje, a posvećen je isključivo avanturističkim pričama o putovanjima i ekspedicijama iz cijeloga svijeta, koje su napisane iz ugla onih koji su kroz sve te avanture zaista i prošli. Tako možete pročitati priču i pogledati video britanskog avanturiste i blogera Alastaira Humphreysa o brdskom biciklizmu i noćima u kolibi, u kojoj možete saznati kako tačno izgleda jedna ovakva "avantura na pedalama".

Ovdje možete saznati sve o nevjerovatnim avanturama (ma kakvim avanturama - ponekad su to pravi-pravcati podvizi!) onih koji su svoje dane i noći provodili u pećinama i planinama, pustinjama ili na trkama po neprohodnim terenima u Novom Zelandu.

U svakom slučaju: smatrate li se avanturistički nastrojenom individuom, ovaj sajt će vam se defintivno svidjeti. Pješačenje, biciklizam, paraglajding, boarding, kajakarenje, penjanje po brdima i planinarenje – o svim tim divnim avanturama čitajte na Sidetrackedu. Uživancija na kub.

http://www.sidetracked.com/

The Funnelogy Channel

Znate ono kad osjetite pozitivnu vibru od samog gledanja u nešto, a nakon što "to nešto" počnete i detaljnije zagledati - otkrijete toplinu ljudskog karaktera, neopterećnu bilo kakvom pretencioznošću? E, upravo takav utisak odaje Funneology Channel, koji je kombinacija putopisnog i bloga o hrani. Iako izgled sajta ne može parirati ostalim sajtovima koje smo predstavili, on ima nešto što ovi drugi (izuzev Sidetrackeda) imaju u dosta manjoj mjeri: dušu. Da - i sajtovi mogu imati dušu, a za ljepotu ove brine se par avanturista: Nicolas i Gabriella.

Nakon što su dali otkaze na redovnim poslovima (e, ovo je moguće uraditi samo na Zapadu) i odlučili proputovati svijet, shvatili su da je njihova putopisna priča tek počela. Nakon te spoznaje odlučili su se posvetiti isključivo pisanju bloga u kojem će detaljno opisati različite destinacije kako budu putovali.

I nisu pogriješili, jer im je stil pisanja vrckav i pun ljudske topline, koja posebno dolazi do izražaja u pričama poput "A Chinese Family's Duty". Njihove priče ispunjene su opisima porodičnog života i tradicija, zanimljivih iskustava, a odlikuje ih posebno fluidan tok radnje koji vas tjera da čitate još. Možda se nekima priče na ovom blogu učine suviše detaljnim i predugim, ali oni koji odvoje vrijeme za njihovo čitanje i posvete koji pogled više fotografijama koje prate tekst, neće se pokajati. Pogotovo ako su bar malo skloni sentimentalnosti.

http://www.funnelogychannel.com/

1/1

12 Hours

Ok, već na prvi pogled primjetit ćete da je, u odnosu na ostale predstavljene sajtove, ovaj definitivno najkomercijalniji. Zapravo, riječ je o online turističkom vodiču sa jednim zanimljivim detaljem: umjesto da samo pišu recenzije poznatih i onih manje poznatih hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata, tvorci ovog sajta nam kroz dvanaestočasovne reportaže o gradovima koje posjete pričaju zanimljive priče o tamošnjim ljudima, hrani, smještaju i cijenama.

Recimo, tu je reportaža o "12 sati u Kopenhagenu" i ona o "12 sati u Barceloni", u kojima ćete se nagledati fenomenalnih fotografija iz srca ovih metropola, ali i saznati sve o njihovoj jedinstvenoj turističkoj ponudi - sve predstavljeno na jednostavan i praktičan način.

Na sajtu također imate i recenzije hotela, motela, kafića i ostalih poslovnih i neposlovnih prostora u gradovima iz cijeloga svijeta, pa ako ste planirali posjetiti neki od njih, ovdje možete pronaći poprilično korisne prijedloge i savjete o mjestima koje pri tome možete posjetiti. Još jedna fenomenalna stvar na 12 Hoursu jesu njihove foto-priče koje zaista hvataju duh prikazanog grada i prenose ga nama sa druge strane ekrana, na poprilično inspirativan način.

http://www.12hrs.net/

Putopisi.net

A evo i jednog sjajnog regionalnog putopisnog bloga, na kojem ćete pronaći zaista sjajne putopise, upotpunjene fotografijama putnika/volontera, koji su svoja iskustva sa putovanja odlučili podijeliti sa širim masama. Odmah da napomenemo, najlakši način dolaska do željenog putopisa o zemlji koja vas zanima jeste preko sekcije "Autori", u kojoj se nalazi popis svih njhovih autora i destinacija o kojima su dotični pisali. Ovo spominjemo zato jer kada kliknete na neku od pobrojanih država, najčešće opet morate klikati na posebne linkove kako biste pročitali baš ono što vas zanima.

Iako je autora i opisanih destinacija zaista mnogo, nama je za oko zapeo stil autora koji se naziva Voyager, a koji je, između ostalog, napisao fenomenalne putopise iz (kako nam se čini) skoro svih gradova Irana. Svi putopisi popraćeni su fotografijama solidne kvalitete, na koje kliknete ako želite veći format radi boljeg pregleda svega što se na njima dešava. Preporučujemo vam i putopise autorice Arjane B., koji su jasno i koncizno sročeni, pomalo lepršavi i lako čiljivi ili što bi se reklo, "pitki".

Ima tu i autora iz naše zemlje, pa slobodno (ako već niste) prošvrljajte Putopisima i čitajte o zemljama i kulturama koje vas najviše zanimaju. Ukoliko ste i sami proputovali neke od zemalja i gradova o čijim biste utiscima mogli napisati zanimljive priče, a uz to imate i odlične fotografije svojih avantura, svoje putopise možete poslati administratorima sajta preko rubrike Kontakt. Ukoliko rad bude pismen i dovoljno zanimljiv, bit će i objavljen.

http://putopisi.net/autori/