Kada je Facebook prije nekoliko sedmica kupio Oculus Rift, mnogi su ostali zbunjeni. Zašto bi kompanija koja stoji iza popularne socijalne mreže izdvajala milijarde dolara za gaming tehnologiju, koja je pri tome još uvijek u povojima? Ali, nakon što smo otkrili Google Night Walk, shvatili smo koliki se potencijal krije u mogućim turističkim primjenama Virtual Reality tehnologije. A šta je Google Night Walk, pitate se?

Pa, zamislite Google Street View obogaćen boljim fotografijama, muzikom, zvukovima grada i zanimljivim audio-vodičima koji će vas upoznati sa kulturom mjesta po čijim se virtuelnim ulicama krećete. Zvuči zanimljivo? Zato što i jeste, pogotovo kada je mjesto u koje vas Google Night Walk vodi Marseille, predivni francuski grad na Mediteranu, u kojem sada i sami možete uživati onako kako do sada vjerovatno niste imali priliku.

Ulicama Marseillea ćete se kretati u standardnoj Street View maniri, samo što ćete ovaj put u novom gradu uživati u noćnim satima, sve sa njegovim zvukovima (od ponekog automobila u prolazu, pa do žamora omladine koja na obližnjem trgu igra fudbal), opuštenoj jazz muzici koja će vas pratiti na svakom koraku, kao i audio-vodičima Julie i Christopheu, koji će vam obratiti pažnju na posebno interesantne lokacije i detalje.

1/1

Ali, za razliku od standardnog Street Viewa, Night Walk je nešto ograničeniji, pa ćete u svojoj virtuelnoj šetnji moći zalaziti samo u one uličice i kutke Marseillea koje su odabrali kreatori projekta. Što zapravo i nije nužno loše, jer su mapom grada razbacana 34 "hotspota", odnosno lokacije na kojima možete naučiti nešto više o Marseilleu.

I to ne neke dosadne stvari – biće tu upoznavanja sa graffiti umjetnicima, oku ugodnih panorama grada, kao i zalazaka u male jazz klubove uz, naravno, gomilu kvalitetnih fotografija. Simpatičan detalj je i način implementacije YouTube videa u Street View, koji će vam omogućiti da uživate u performansima uličnih muzičara na ulicama kojim upravo "šetate" ili da prisustvujete nastanku grafita koji će nakon toga ostati na zidu koji je nekoliko trenutaka prije bio prazan.

Uostalom, bacite pogled i sami – sumnjamo da ste zamišljali kako ćete jednog dana uživati u opuštenoj noćnoj šetnji kroz Marseille iz udobnosti vlastitog doma, dok vam društvo prave jazz i zvukovi samog grada.

https://nightwalk.withgoogle.com/