Sada vam predstavljamo startup koji radi suprotnu stvar: štiti web dizajnere i developere od neprofesionalnih klijenata i onima najboljim među njima daje dovoljno posla da bez problema mogu zarađivati radeći ono što vole.

Breta.com povezuje klijente sa dizajnerima i programerima i objema stranama daje ono što im je najpotrebnije: klijentima talenat i kvalitetan finalni proizvod, a dizajnerima sigurnu isplatu i mjesto preko kojeg mogu doprijeti do velikog broja potencijalnih klijenata.

Breta je osnovana 2013. godine u New Yorku, a zapošljava web dizajnere iz cijeloga svijeta. Tim koji stoji iza ovog projekta opisuje Bretu kao platformu koja korisnicima omogućava da kupuju i prodaju online usluge, a čitava stvar funkcioniše tako što klijent na platformi postavi oglas za određeni posao, a web dizajneri se javljaju na oglas sa svojim ponudama. Kada klijent prihvati ponudu nekog dizajnera, oformljava se takozvani "Service contract" čiji su detalji jasno objašnjeni na Bretinom zvaničnom sajtu, u sekciji "Service Contract Terms Between Client and Contractor". Kada je projekat završen i kada dođe vrijeme isplate - nju u ime dizajnera od klijenta preuzima Breta. Na sajtu ne piše koliku tačno naknadu Breta uzima, nego stoji da "naknada zavisi od projekta do projekta".

Breta je jednim dijelom pokrenuta i zbog toga jer su kolege dizajneri osnivača sajta često izvlačili "deblji kraj" prilikom kreiranja web sajtova i aplikacija za nezgodne klijente, pa su u kompaniji htjeli čitav taj proces narudžbe web sajtova i izrade aplikacija što više pojednostaviti i dodatno osigurati za obje strane: i klijente i dizajnere.

Svaki klijent dobija besplatnu skicu/nacrt web sajta, a ukoliko vas čitava priča zanima kao kreatora, na raspolaganju imate i besplatno probno korištenje servisa. Nakon što se logirate, prvo trebate odrediti šta kreirate: web sajt, aplikaciju ili oboje. Zatim trebate navesti naziv projekta, dati mu neki generalni opis, a u drugom polju i onaj detaljniji.

1/1

Nakon toga uploadate fajl sa svojim projektom na servis i odredite mu cjenovni rang. Preko opcije "Payments" rješavate finansijski dio priče, nakon čega vam ostaje da pričekate do dva dana kako bi neko iz Brete stupio u kontakt sa vama i kako bi vam rekao šta dalje trebate da radite. U svakom slučaju, ljudi prihvataju nekoliko različitih kartica kao sredstvo plaćanja, uključujući VISA-u i MasterCard, a plaćati se može čak i Bitcoinom. 

Po svemu sudeći, izgleda da je Breta ostvarenje snova za naručioce web sajtova i/ili aplikacija jer u kompaniji tvrde da im garantuju glatku saradnju i kvalitetan rad za svaki  pojedini projekt. To znači da, ukoliko nešto ne bude funkcionisalo prema željama klijenta, obećavaju da će sve bez ikakvih dodatnih pitanja biti na vrijeme ispravljeno. Pored toga, garantuju i to da će na svakom pojedinom projektu raditi njihovi najbolji talenti, a bitno je naglasiti i to da klijente ne drže u mraku za vrijeme izrade projekta.

Naprotiv, klijent je cijelo vrijeme u doticaju sa razvojem projekta i svaki dan dobija izvještaj o napretku, a ukoliko ima neko pitanje ili zamjerku, Bretin tim za podršku dostupan mu je 24 sata na dan preko emaila i telefona. U principu, na ovom servisu ništa nije gotovo niti se smatra takvim, sve dok klijent ne odobri rad. Ukoliko ste zainteresovani za platformu i njene usluge, primjer uspješno odrađenog projekta možete pogledati u sekciji "See an example".

Isto tako, ukoliko ste web dizajner ili se bavite razvojem aplikacija, a stanovnik ste Bosne i Hercegovine, znajte da se i naša država nalazi među onima koje mogu koristiti ovu platformu. Izuzetak su Kuba, Sirija, Iran, Sudan i Sjeverna Koreja.

I na kraju, sve detalje, bez obzira na to da li spadate u prvu ili drugu grupu zainteresovanih, možete saznati iz Bretine kilometarske "Terms and conditions" sekcije. I da, savjetujemo vam da je veoma pažljivo iščitate prije bilo kakve akcije, pošto na netu nema puno informacija o tome koliko su zapravo korisnici zadovoljni radom Brete.

http://breta.com/