Readymag je moskovski startup osnovan 2012. godine, koji je vrlo brzo osvojio simpatije javnosti. Zapravo, riječ je o alatu za online izdavaštvo, pomoću kojeg možete na veoma jednostavan način kreirati vlastite mikrosajtove za različite platforme i mobilne uređaje. Pored toga što vam omogućava da na jednostavan način kreirate online portfolije, Readymag vam olakšava i kreiranje digitalnih časopisa, foto-priča i prezentacija u koje, prema potrebi, možete ugraditi video, audio ili animirane pozadine. 

Nakon što se logirate na sajt, odmah ćete dobiti izbor: da krenete sa tutorijalom od 12 koraka ili da odgledate petominutni video kako biste se upoznali sa načinom na koji Readymag funkcioniše. Bilo šta da izaberete od ove dvije opcije, bit će vam savršeno razumljivo šta dalje trebate raditi. Readymag ima auto-save mod, tako da ne morate brinuti o čuvanju projekata – stranicu možete napustiti u bilo kojem trenutnku, a vaš dotadašnji rad će ostati sačuvan.

Kada krenete sa kreiranjem projekta, prvo preko velikog "plus" znaka birate neki od ponuđenih Readymagovih templatea (čiji izbor je zaista veliki) ili učitavate potpuno praznu novu stranicu. Ipak, ako vam baš ništa od punuđenog ne odgovara, možete odbrati opciju za kreiranje vlastitog templatea.

Nakon toga krećete sa uređivanjem projekta, što radite klikanjem na opciju Edit (mala olovkica). U dnu interfejsa ćete primjetiti različite ikonice, među kojima se nalazi ona za razne widgete (fotografija, tekst...), za podešavanje formata stranice i ona za prilagođavanje layouta vašeg projekta potrebama mobilnih uređaja (Viewport). Preko još jednog znaka +, koji se također nalazi u dnu interfejsa, birate widget koji vam treba (recimo, widget za tekst), a svaki od njih ima i gomilu vlastitih dugmića preko kojih dodatno uređujete odabrani widget.

Opcija za pregled finalnog izgleda projekta nalazi se u gornjem desnom uglu interfejsa, s tim da za to možete koristiti i slovo P kao prečicu. Na kraju svega, kada ste spremni za objavu svog sadržaja, samo kliknite na Publish i vaš je posao gotov. Međutim, ukoliko se nakon nekog vremena stvori potreba da svoj projekat dodatno uredite, Readymag vam omogućava da i to uradite bez problema, a vaši posjetitelji vidjet će samo najnoviju verziju projekta.

Za sada je Readymag naisplativiji onima koji žele kreirati online portfolije jer servis trenutno ne nudi način na koji biste monetizirali svoje sadržaje. Međutim, iz startupa tvrde da mu u skorijoj budućnosti namjeravaju dodati i interaktivne widgete za e-trgovinu, kao i paywall, koji će korisnicima omogućiti da prodaju svoj sadržaj.

1/1

Readymag trenutno nudi tri plana plaćanja: jedan besplatni u kojem možete kreirati neograničen broj projekata, ali imate ograničen broj stranica (samo njih deset). Ipak, ako nemate puno projekata i samo želite lijep online protfolio, ovakav plan bi vam mogao dobro doći, jer nudi veću kontrolu nad cjelokupnim izgledom portfolija u odnosu na Carbonmade.com, o kojem smo pisali prošle sedmice. Besplatni plan nudi još i različite template, podršku i Readymag brendiranje. Ostala dva su plaćena.

Publisher košta $9 mjesečno/$108 godišnje i nudi sve što i besplatni, uz neograničen broj stranica i eksportovanje dokumenata u PDF format. Super Publisher će vas koštati $12 mjesečno/$144 godišnje i nudi, pored svega nabrojanog u prva dva plana, pogodnosti poput Google Analyticsa, kreiranje privatnih projekata koje možete zaštiti šifrom i dijeliti samo sa odabranim ljudima, podešavanje vlastite domene, a možete i sakriti Readymagovu oznaku za brend.

Iako za sada na Readymagu ne možete zaraditi preko vlastite stranice, ukoliko postanete član njihovog Affiliate programa, možete već i sada početi zarađivati manje iznose. Sve što vam je potrebno jeste account na Readymagu i volja da im pribavite nove korisnike preko vlastitog linka.

Svaki novi pretplanik koji to postane vašom zaslugom donijet će vam $43. Kada zaradite minimalno 100 dolara, moći ćete skinuti sumu preko PayPala. Više informacija o ovome možete pronaći ovdje

https://readymag.com/