Najjednostavnije rečeno, Carbonmade.com je servis koji vam omogućava da uz maksimalnu uštedu vremena i živaca kreirate vlastiti online portfolio i prikažete svijetu, poznanicima i strancima, svoj rad u najboljem mogućem svjetlu. Ako se bavite fotografijom, postavite fotografije najbolje kvalitete. Ako ste likovni umjetnik, onda svoje najljepše slike, a ispod svojih dijela možete dodati i opise koji će ljudima dodatno pojasniti njihov smisao.

Besplatnim planom (takozvani Meh plan) imate pravo na kreiranje pet projekata i 35 slika ili drugih primjera rada. Pored njega, servis nudi još tri plana za plaćanje: "Okay" je prvi i ujedno i najjednostavniji: dopušta vam kreiranje do deset projekata i upotrebu do 100 fajlova (slike, video, audio), podržava SD video i audio upload, a košta $6 mjesečno ili $60 godišnje.

Drugi, Whoo! plan, košta $12 mjesečno i dopušta kreiranje do 50 projekata i upotrebu do 500 fajlova, dok najskuplji plan košta $24 mjesečno i nema ograničenja u broju projekata ili fajlova.

Jednu stvar na Carbonmadeu konstantno ponavljaju: toliko je jednostavan za korištenje, da biste nakratko mogli pomisliti da se nalazite u mozgu dojenčeta. Nema dugometražnog tutoriala? Nema bezbroj opcija? Komplikovanog logiranja? A opet na kraju dobijemo sjajnu web stranicu? Za neke će pobrojane pogodnosti biti sjajne. Za one koji žele punu kontrolu nad izgledom i koji žele bezbroj opcija da između njih biraju do beskraja, pobrojano neće biti preporuka da isprobaju Carbonmade.

1/1

Kada se logirate, servis vas odmah prebacuje na radnu stranicu (work page). Preko opcije "Ad a project" krećete sa izradom svog portfolija, a prvi korak ka tome jeste da ga imenujete. Sidebar donosi opcije poput Designa, preko kojeg birate izgled, odnosno temu svog protfolija, a trenutno možete birati između njih šest: Masona, Sidescrolla, Copybara, Leftyja, Thumbsa i Webcata. Tu podešavate boju pozadine, font i slične stvari.

Fajlove možete bez ikakvih problema prebacivati drag&drop sistemom, a pored radne stranice, na Carbonmadeu imate i već kreiranu About i Contact stranicu, preko kojih zainteresovani mogu saznati nešto više o vama i vašem radu. Zapravo, na Carbonmadeu svaki novi projekt koji dodate dobije svoju vlastitu web stranicu, što je idealno za vaše potencijalne poslodavce kojima je vjerovatno puno zabavnije i ugodnije ovako pregledati vaše projekte, nego sve to čitati iz gusto zbijenog CV-a. Uostalom, ne treba zaboraviti da širom weba poslovni agenti 24 sata na dan "prečešljavaju" Internet u potrazi za talentima.

U Site Settings-u se nalaze postavke preko kojih možete upratiti ko je sve posjetio vašu stranicu, s tim da je Google Analytics besplatan, dok se neke druge postavke, poput onih vezanih za privatnost plaćaju. Među plaćene pogodnosti ubrajaju se i ugrađivanje vlastitog logoa ili favicona na stranicu.

Ove godine servis je za svoje korisnike uveo još neke pogodnosti kao što je dodavanje PDF dokumenata na portfolij, a tu je i njihov novi centar za poruke (Message Center), preko kojeg će korisnici dobiti notifikaciju svaki put kada neki skaut poželi stupiti sa njima u kontakt. Također, preko centra za poruke, korisnik sa potencijalnim poslodavcima ili fanovima može voditi razgovore u stvarnom vremenu.

Slažemo se sa pojednicima koji smatraju da Carbonmade svojim korisnicima ne nudi ni puno kontrole nad izgledom portfolija, niti im nudi puno opcija kada je riječ o bojama, fontovima i svim onim sitnicama koje vole control-freakovi među nama. S druge strane, to nije ni bitno. Bitno je da se možete opustiti i ne gubiti živce pri kreiranju vlastite stranice, pošto je sigurno da će vam porfolio na Carbonmadeu na kraju izgledati dovoljno lijepo i profesionalno za svačiji ukus.

https://my.carbonmade.com/