Livecoding.tv nova je platforma preko koje svi znatiželjnici i wannabe programeri mogu davati feedback developerima dok ovi uživo pišu kod za neki projekat. Zapravo, ako bismo u nekoliko riječi htjeli opisati ovaj novi servis, friško pokrenut ove godine, onda bismo ga nazvali društvenom mrežom za programere. Na Livecodingu, programeri mogu video streamingom u stvarnom vremenu prenositi svoje trikove pri programiranju, dok im gledaoci pri tome mogu ostavljati komentare u chat sobi ili postavljati pitanja.

Dakle, ovdje nije riječ o jednosmjernom učenju i nadograđivanju znanja, kao što je slučaj sa mnogim drugim platformama za učenje: naprotiv, sve je podređeno dvosmjernoj komunikaciji između programera i onih koji svoje znanje iz ove oblasti žele produbiti ili nadograditi.

A, evo kako sve tačno funkcioniše: ukoliko ste programer, nakon što se logirate na servis (što možete uraditi i preko svog accounta na Facebooku ili LinkedInu), birate programski jezik koji vas zanima i određujete nivo težine kojem smatrate da pripadate: početni, srednji ili profesionalni nivo. Zatim birate programski jezik i temu koja vas najviše zanima, bilo da je to programiranje Android ili iOS aplikacija ili rad na kodu za neku igru. Nakon toga, pokrenut će vam se live stream na kojem uživo posmatrate djelovanje profesionalaca, te pri tome gledate njihove izraze lica koji se kreću od čiste ravnodušnosti, pa do nedoumice ili nonšalantnosti. Naravno, nema potrebe da sve to posmatrate u grobnoj tišini (niste u muzeju), tako da ćete u pozaditi moći slušati muziku po izboru programera, koja u većini slučajeva proizvodi utisak da gledate Matrix.

Kako bi se posmatrači lakše snašli, na servisu imaju i raspored budućeg streaminga (Streaming schedule) na kojem će moći, kao na pregledu TV programa, vidjeti šta se trenutno prikazuje ili podesiti alarm da ih podsjeti na neku od budućih sesija. Što se tiče programskih jezika, možete birati između Pythona, JavaScripta, Ruby, C++ i još mnogo drugih, a imate i opciju da i sami zatražite stream preko opcije "add request". Ispod video playera prikazat će vam se i profil samog developera, te link koji vodi na njegove prethodne streamove, koje možete odgledati ukoliko vam se svidi njegov rad.

Što se tiče profesionalnih developera koji već zarađuju za život svojom vještinom, a koji žele da video streamingom šire svoje znanje – preko opcije "Streamer Guide" (gornji desni ugao interfejsa obilježen sa tri tačkice) to mogu i uraditi.

1/1

U principu, ukoliko ste generalno zainteresovani za proces kodiranja, nije zgoreg da barem "čekirate" Livecoding. Iako developeri već duži niz godina objavljuju video prikaze svog rada, činjenica je da su do sada isti bili raštrkani po različitim servisima poput YouTubea i društvenim mrežama poput Reddita, tako da je većini ljudi bilo teško pronaći baš ono što žele odgledati. Pošto je na Livecodingu sve dobro kategorizirano i raspoređeno, a i sve se nalazi na jednom mjestu, može se reći da nam je time olakšana i potraga za specifičnim temama i programskim jezicima.

Osnivači ovog servisa, koji se nalaze na dvije lokacije, u San Franciscu i Londonu, u skorijoj budućnosti planiraju monetizirati Livecoding.tv preko donacija gledaoca, pretplate i privatnih kanala. Za sada, servis je u otvorenoj beti, pa možete uživati u svemu što se na njemu nalazi bez posebnih ograničenja.

https://www.livecoding.tv/