PledgeMusic je direct-to-fan platforma, koja povezuje muzičare sa njihovim fanovima (pledgerima) od samih početaka njihovog novog muzičkog projekta, pa sve do njegovog finaliziranja. Koliko je servis zapravo dobar, dovoljno govori to što se preko njega finansira i Megadeth, pa iako sajt nije nov (osnovan je 2009. godine), ukoliko niste čuli za njega, a muzičar ste ili poznajete nekog, obavezno isprobajte PledgeMusic.

Zašto ovoliko insistiramo i čemu naše oduševljenje, zapitat ćete se? U odgovoru je dovoljno spomenuti podatak iz prošle godine, prema kojem upravo PledgeMusic ima nevjerovatnu stopu uspjeha od čak 90% u prikupljanju novca za muzičare – veću nego što je imaju korisnici Kickstartera. Zapravo, većina umjetnika na Pledgeu prikupi 140% od tražene sume. Now you get it, a?

Iako PledgeMusic ima neke sličnosti sa crowdfunding sajtovima poput Kickstartera (zbog pokretanja kampanja preko kojih se prikuplja novac za muzičare), na Pledgeu je interakcija muzičara sa fanovima na veoma visokom nivou pa se na njemu nude neke stvari koje nigdje drugo ne možete dobiti. Tako, recimo, fanovi preko Pledgea mogu dobiti i privatni čas gitare sa svojim idolom. Naprimjer, za 470 eura možete naučiti svirati gitaru zajedno sa Kikom Loureirom preko Skypea, a sretnici koji žive u SAD-u, mogu to učiniti i uživo.

I tu se ne završava lista pogodnosti koje muzičari na PM-u nude. Recimo, u slučaju Megadetha, ako odlučite biti jedan od njihovih pledgera, za 54 eura dobit ćete CD njihovog novog albuma, potpisan od strane svih članova benda. Drugi, manje poznati muzičari mogu svojim fanovima ponuditi, kao što je to uradila jedna muzičarka, učešće u finalnom izboru pjesama koje će se pojaviti na novom albumu u čijem su finansiranju fanovi učestvovali.

Dalje, muzičari preko svog profila na sajtu mogu, osim CD-ova i ploča, prodavati i brojne druge predmete vezane za njihov bend, poput majica, postera i potpisanih predmeta, a fanovi se mogu radovati razgovoru preko Skypea sa svojim omiljenim bendom ili dobiti pravo ulaska u backstage na koncertu.

Najbitnija stvar kod Pledgea jeste ta što je servis internacionalan, pa u njemu mogu učestvovati i muzičari i fanovi iz cijeloga svijeta, što uključuje i našu državu. PledgeMusic ne polaže nikakva zakonska prava na sadržaje koje muzičari na njemu postave: sve što umjetnici postave na ovaj servis, ostaje u njihovom i samo njihovom vlasništvu.

1/1

Također, treba naglasiti da Pledge ne skida novac sa računa, ni onog umjetnikovog, ni fanova koji su ga uplatili – sve dok cilj kampanje ne bude postignut. U tom slučaju, servis uzima proviziju od 15% od ukupne prikupljene sume.

Što se tiče kreiranja stranice na sajtu (za muzičare) ili uplaćivanja novca (za fanove), nećemo vas gnjaviti konkretnim koracima koje trebate poduzeti iz prostog razloga jer su se iz Pledgea dobrano potrudili da vam izbiju oči jasnim uputstvima za obje strane. Jednostavno rečeno, tim ljudi iz cijeloga svijeta koji stoje iza ovog projekta, učinili su ama baš sve što je u njihovoj moći da muzičarima olakšaju ionako nestabilan život (u finansijskom smislu, naravno). Čak su se povezali i sa brojnim drugim muzičkim servisima, kako bi muzičarima pružili integrisanu uslugu.

Dakle, narode, ukoliko imate viška novca i želite ga iskoristiti za finansiranje umjetnosti, pravac na PledgeMusic i - give them some sugar.

http://www.pledgemusic.com/