Većina nas se, sjetivši se nekog događaja ili doživljaja, sjeti i pokoje fotografije kojom smo ga obilježili. Ipak, kada nam padne na pamet da bismo možda trebali razvrstati sve te silne fotografije po pažljivo imenovanim folderima ili da ih izradimo u obliku foto-knjige ili običnog albuma, od takve ideje rado odustajemo zbog ogromne količine posla koji bi nas u tom slučaju pritisnuo kao pisanje disertacije za neki naučni skup.

E, tu stupaju na snagu servisi poput mlađahnog holandskog ReSnapa pokrenutog prošle godine, koji vam za navodno jedan minut (kod nas je to trajalo nekoliko minuta) besplatno kreira digitalnu foto-knjigu bez ikakve vaše panike, rada i zalaganja. Ukoliko to poželite (a, poželjet ćete), iz kompanije vam ovako kreiranu foto-knjigu mogu i isprintati na visokokvalitetnom papiru, koju zatim plaćate u zavisnosti od broja stranica, a dostava se vrši širom svijeta, pa pretpostavljamo da to uključuje i BiH. 

ReSnapov algoritam automatski bira vaše najkvalitetnije fotografije, praveći od njih foto-priču dostojnu kakvog lifestyle časopisa, ali to ne znači da vi kao korisnik ne možete uticati na konačni izbor fotografija. Naprotiv. Pošto ReSnapov sistem bira fotografije isključivo na osnovu njihovih tehničkih kvaliteta (izloženost osvjetljenju, zamagljenost, itd.), vi ipak na kraju možete ukloniti neke slike iz foto-knjige i dodati one koje se vama više sviđaju, a možete im dodati i prateći tekst. Ovo je sjajan poklon koji bi vam mogao dobro doći ako želite oduševiti neku blisku osobu.

ReSnap se još uvijek nalazi u beta fazi (vjerovatno je to uzrok dužeg procesiranja), a nedavno su najavili da će od ovog ljeta njihov sistem fotografije birati i na osnovu emocionalne vrijednosti, tj. prepoznavat će koje se fotografije najviše sviđaju korisnicima i samim time eliminisati potrebu da oni paze na konačni izbor slika u foto-knjizi.

1/1

Kako foto-knjige na ReSnapu ne kreirate vi, čitav proces zahtijeva manje truda od pravljenja kafe. Na samom početku određujete odakle želite uzimati fotografije: sa Facebooka, Instagrama ili dektopa/mobilnog uređaja. Nakon importovanja kliknete na opciju "Create photo book" i – pa, to je to. Lakše zaista ne može. Ako radite sa Facebook fotografijama, možete označiti i datum od kojeg želite importovati fotografije, kako biste foto-knjigu posvetili nekom posebnom periodu u svom životu, dok preko opcije Share dijelite foto-knjigu preko društvenih mreža. Također, preko iste opcije možete embed code svoje knjige ugraditi na vlastiti web sajt ili blog.

Nažalost, nama je digitalna foto-knjiga bila popraćena porukom na holandskom jeziku, bez mogućnosti njene izmjene, što je najvjerovatnije još jedna posljedica beta statusa servisa. Sasvim je jasno da je naručivanje printane knjige okosnica ReSnapa.

Šta više da vam još kažemo, osim: uživajte. Ovo je lagano poput čokoladnog moussea.

http://www.resnap.com/