Dok je Airbnb, o kojem smo već pisali u INFO-u, orijentisan na plaćeno iznajmljivanje nekretnina između članova ovog servisa, MyTwinPlace orijentisan je isključivo na njihovu razmjenu. Besplatnu.

Nakon što se logirate (možete i preko Facebook accounta), označavate državu iz koje dolazite i unosite vaš broj telefona – informacija koja neće biti javna, ali je neophodna administratorima kako bi vas mogli kontaktirati u određenim slučajevima. Nakon toga birate tri ili više lokacija na kojima biste voljeli provesti naredni odmor, registrujete svoju nekretninu, a dalje zavisi od vas i ostalih korisnika, od vaše sposobnosti komuniciranja, itd.

Ovaj servis su 2013. godine osnovala dva prijatelja iz Barcelone, a do sada imaju više od 20.000 registrovanih lokacija za razmjenu u 130 zemalja iz cijeloga svijeta. Mada logiranje na sajt i listing nekrentine/a jeste besplatno, činjenica je da ne postoji besplatna usluga.

Iako vam na sajtu izbiše oči time da je na servisu "sve besplatno", jasno je da se iz nečega ipak moraju finansirati kako bi opstali. To "nešto" dolazi nakon što se registrujete i uspostavite kontakt sa vlasnicima nekretnine na željenoj lokaciji. Kada uspješno dogovorite razmjenu nekretnina i odredite broja dana koje planirate provesti na odmoru, MyTwinPlace će vam po noćenju naplatiti 10 eura. Nema džabe ni u stare babe, jel'.

1/1

Jedna od pogodnosti korištenja ovog servisa jeste njihova polica osiguranja na koju imate pravo čim počnete sa razmjenom domova, a kojom vam garantuju isplatu u slučaju da vam gost uništi namještaj ili pokvari kućne aparate za vrijeme svog boravka u vašem stanu, kući ili vikendici. Također, ovo osiguranje pokriva i one slučajeve (kojih će sigurno biti) prilikom kojih vi kupite avionsku kartu, a vaš domaćin zbog nepredviđenih razloga otkaže čitavu stvar. U tom slučaju, MTP će se ponuditi da vam obezbijedi neki drugi smještaj, ali ako vam se njihovi prijedlozi ne svide, dobit ćete nazad svoj novac potrošen na kartu.

Ukoliko se nekada odlučite na korištenje ovog servisa, predlažemo vam da sa velikom pažnjom pročitate njihovu sekciju "Terms and Conditions",  kako biste znali koliki povrat novca i u kojim slučajevima možete očekivati, jer i tu vas očekuju raznorazne začkoljice.

Još jedna pogodnost MyTwinPlacea leži u činjenici da ovdje ne morate osijediti čekajući da, recimo, osoba koja ima stan u Parizu, poželi doći u Sarajevo baš onda kada i vama odgovara. Naime, ovaj servis ima poseban nagradni sistem u kojem, što vi više puta budete ugostili nekoga, dobijate više poena na osnovu kojih ostvarujete pravo da besplatno noćite na željenoj destinaciji. Pored toga, odmah nakon što se prijavite i registrujete svoj stan ili kuću na sajtu, dobijate poene dobrodošlice u vrijednosti od sedam dana besplatnog smještaja na lokaciji koja vama odgovara.

Sve je ovo super i vrijedi samo u slučaju da sebi možete priuštiti odmor na nekoj od ponuđenih lokacija. Ukoliko to nije slučaj, radite ono što svi u BiH dobro znaju i u čemu su odlično izvježbani: gledajte fotografije i maštajte.

https://www.mytwinplace.com/