Oz.com je servis namijenjen kreatorima video sadržaja, koji im omogućava da radeći ono što vole, usput nešto i zarade. Kada kreator započne sa kreiranjem svog pretplatničkog kanala na kojem planira objavljivati vlastite video sadržaje, Oz mu obezbjeđuje sve potrebne alate za njihovo postavljanje, globalnu distribuciju i sistem naplate. Dakle, kreatorima ostaje samo da štancaju dovoljno zanimljive videe, kako bi privukli što je moguće više pretplatnika. 

Pored toga, kreator sam odlučuje o tome koliko će njegova usluga koštati, a Oz obećava da svojim korisnicima u džep prosljeđuje čak 70% ukupnih prihoda od zarade. Servis je baziran na Islandu i prije sedmicu dana je globalno lansiran, a ima aplikacije za iOS i Android uređaje. Osim njih, servis podržava rad i u browserima, ali da bi kanal bio javno vidljiv, potrebno je da prođe provjeru od strane autora, koji će to obaviti u roku od 24 sata.

Uprkos tome što je sam servis dostupan korisnicima iz cijeloga svijeta, uzmite u obzir da nekim videima možda nećete moći pristupiti zbog odluke samih kreatora, koji ponekad svoje sadržaje zaključavaju u određenim državama ili regionima. 

Što se tiče samog logiranja i korištenja servisa, na prvi pogled sve djeluje poprilično jednostavno: ako vam se ne da ispunjavati njihov obrazac za prijavu na sajt, koji je kao i uvijek dug i smara kao muha na sunčan dan, onda vam preporučujemo logiranje preko Facebook accounta. Ukoliko samo želite pregledati sajt i vidjeti kako izgledaju dostupni video-kanali, onda je dovoljno da kliknete na opciju Browse Channels.

S druge strane, kreator koji je u potrazi za novim izvorom zarade, preko opcije Create Channel može imenovati svoj kanal, dati mu opis, odrediti žanr, odabrati pozadinsku boju, uploadati video, a tu je i opcija kreiranja vlastitog logoa. Nakon toga mu preostaje samo da objavi svojih ruku djelo.

Što se tiče žanrova na osnovu kojih možete kreirati svoj kanal, ima tu svega: od muzičkih kanala na kojima se predstavljaju grupe poput čileanskog Coffeehousea, pa do Gastrolab TV-a, kanala posvećenog komediji i Kung Fu kanala posvećenog filmovima ove tematike. Tu je i kanal preko kojeg možete naučiti crtati, Lonestar Western Channel na kojem možete gledati westerne i još dosta toga. Ispod svakog kanala stoji cijena u eurima koju morate uplatiti prije pristupanja video sadržajima. Cijene pretplate kreću se od 2 eura, pa naviše, mada nijedan kanal trenutno dostupan na ovom mlađahnom servisu ne košta više od 5 eura mjesečno.

1/1

Otvaranjem nekog kanala saznat ćete kakvim se tačno temama dotični bavi, jer u okviru svakog od njih mora stajati i opis njegove djelatnosti: neki prikazuju filmove snimljene 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina, neki se bave muzikom određene dekade i žanra, a neki how-to-make tematikom.

Ukoliko vam nešto nije jasno, u dnu interfejsa primjetit ćete malu crvenu kockicu sa upitnikom. Preko nje možete administratorima servisa postaviti bilo kakvo pitanje vezano za način na koji servis funkcioniše, a ovi obećavaju da svima odgovaraju u roku od jednog sata - osim na vikend.

Ukoliko ste kao kreator zainteresovani za ovaj servis, detaljne informacije o uploadanju videa i kreiranju kanala možete pronaći u okviru opcije Support. Samo imajte na umu da je servis nov i samim time mač sa dvije oštrice: s jedne strane bi mogao biti isplativ izbor za sve one koji požure i među prvima na njemu ponude svoj proizvod, a sa druge strane nemate pojma da li će sve u vezi sa isplatom teći onako kako iz Oza obećavaju. Kao i sa svim sličnim servisima i ovdje će vrijeme pokazati i dokazati njegovu isplativost za kreatore.

https://www.oz.com/