Lingua.ly je relativno nov servis za učenje stranih jezika (beta je pokrenuta u avgustu 2013. godine), koji se razlikuje od sličnh servisa po tome što pri učenju koristi metodu znanu kao "language immersion", u okviru koje se kompletno gradivo uči uglavnom na stranom jeziku, a učenik je okružen predmetima i podsjetnicima koji mu pomažu da što brže usvoji drugi jezik.

Lingua.ly to radi člancima na stranom jeziku koji ste odabrali,  pa ovdje učenje započinjete kroz odgonetanje značenja članaka iz različitih oblasti koje vas zanimaju: tehnologije, sporta, umjetnosti, nauke, itd. Dostupni jezici za učenje su sljedeći: engleski, portugalski, holandski, španski, francuski, hebrejski, arapski, ruski, italijanski i njemački. Naravno, na raspolaganju imate i mogućnost otkrivanja kompletnog prevoda članaka, ali to nije dio normalnog procesa učenja i neće vam pomoći u provjeri znanja u "Practice" sekciji.

Od konkurentnih sajtova Lingua.ly se razlikuje i po Chrome ekstenziji koja vam omogućava da pri surfanju, klikanjem na ikonicu ekstenzije, prevodite riječi i čitave rečenice u člancima koji vas zanimanju na drugim sajtovima – pri tome ih ekstenzija dodaje u vaš pametni rječnik na servisu.

Dovoljno je i da na nerazumljivu riječ dvostruko kliknete, nakon čega će vam se otvoriti polje sa prevodom na engleski, uz glasovni izgovor riječi. Dvostrukim klikanjem također prikupljate riječi u svoj "pametni" riječnik koji se nalazi sa desne strane interfejsa servisa. Kada odaberete neku od tih riječi, pojavit će vam se okvir u kojem će stajati prevod strane riječi i slika koja dodatno pojašnjava njeno značenje.

1/1

Međutim, imajte na umu da vam možda neće biti tako jednostavno da naučite i pravilan izgovor pojedinih riječi, jer za neke od njih ili uopšte nema glasovnog izgovora ili je izgovor loš. Naprimjer, mi smo za učenje odabrali portugalski jezik i - dok je na servisima poput Duolinga, o kojem smo također ranije pisali, sve riječi izgovarala osoba sa perfektnim naglaskom, na Lingua.ly nikada ne znate ko će pročitati neku riječ: pravi Portugalac sa savršenim naglaskom ili očigledno neki Englez koji se trudi, ali mu baš i ne uspjeva da prirodno izgovori ionako komplikovane riječi ovog jezika.

Ukoliko vas ovakve stvari nerviraju i ne želite slušati engleski izgovor francuskog ili portugalskog jezika, onda možda ipak trebate zaobići ovaj servis.

Osnivači sajta, Jan Ihmels i Orly Furhman i sami su priznali da se Lingua zasniva isključivo na učenju novih riječi, a što se tiče gramatike, kažu da bi učenici trebali "pokupiti" gramatička pravila prilikom čitanja članaka. Na raspolaganju su vam i kvizovi u kojima morate za nekoliko sekundi odgonetnuti značenje stranih riječi, a ako pogodite, dobit ćete nagradu u vidu poena i zabavnih memova. Kasnije svoj status možete provjeriti klikanjem na ikonicu sa poenima koja se nalazi u gornjem desnom uglu interfejsa.

U svakom slučaju, ovaj sajt je za sada zanimljiv i koristan otprilike koliko i igranje Bejeweleda: puno klikanja i malo stvarne koristi. Do kraja godine njegovi kreatori planiraju ubaciti i premium mogućnosti za pretplatu – nadajmo se da će tada sazrijeti u kvalitetnu edukativnu platformu.

U međuvremenu, privlači li vas ipak njegov specifični pristup podučavanju jezika, radovat će vas to što na raspolaganju imate i besplatne aplikacije za iOS i Android

https://lingua.ly//