O Vesselu smo već pisali u dva navrata u INFO vijestima, tako da vas nećemo gnjaviti njegovim historijatom. Dovoljno je reći da se radi o ekskluzivnom video servisu, namijenjenom kreatorima koji bi da zarade malo više novca (i poštovanja) za svoj svakodnevni kreativni rad. Ako je vjerovati pisanju stranih medija (pošto na zvaničnom sajtu nema ovih informacija), Vessel će svojim kreatorima čiji video sadržaji budu odabrani za opciju Early Access, dati čak 70% ukupne zarade od reklama.

Pored toga, 60% od uplate pretplatnika također će podijeliti sa kreatorima. Ako je zaista tako, ovo je velika vijest koja bi YouTube trebala bar malo trznuti po pitanju njihovog maćehinskog odnosa prema vlastitim kreatorima.

Zanimljivo je i to da se čitava vizija na kojoj Vessel funkcioniše, zasniva na krhkoj nadi da će pretplatnici htjeti platiti tih nekoliko dolara mjesečno kako bi svoj omiljeni sadržaj ili najnoviji video omiljene grupe ili izvođača – pogledali tri dana prije nego što se isti pojavi na drugim medijima.

Vessel ima jako moderan i što je najbitnije, intuitivan interfejs. Već pri logiranju bit će vam predložene sve kategorije kojima sajt raspolaže: gaming, zabava, automobili, geekovština, muzika, itd. Nakon što označite kategorije koje vas zanimaju, možete označiti i omiljene kreatore. Za razliku od YouTubea, na kojem nikad ne znate kada ćete završiti u beskonačnom buffering loopu, na Vesselu su svi video sadržaji dobre kvalitete – tu jednostavno nema neugodnih iznenađenja. Sve opcije koje bi vam mogle zatrebati nalaze se sa lijeve strane interfejsa: najnoviji objavljeni sadržaji, kategorije i kanali – uz sve one kanale koje ste već označili pri logiranju kao zanimljive i vrijedne praćenja.

U svakom slučaju, ovo znači da više ne morate ići na YouTube da biste pratili kanale poput Nerdista, Epic Meal Timea ili Linux Tech Tipsa.

A, koliko ozbiljno Vessel shvata svoju opciju ranog pristupa ekskluzivnim sadržajima, dovoljno govori činjenica da su ostvarili partnerske odnose sa organizacijama i kompanijama kao što su TED, Discovery Channel, Sports Illustrated i The Wall Street Journal. I ne samo to. Vessel ima ekskluzivne ugovore sa muzičkim gigantima kao što su Universal Music i Warner Music Group, što im garantuje ekskluzivu na video spotove velikih zvijezda poput Madonne, Eminema i Pharrella Williamsa.

Oni koji su zakasnili na posebnu ponudu, kojom je Vessel htio privući veći broj pretplatnika, a koja svima njima garantuje Early Access pristup video sadržajima na godinu dana, mogu ispuniti neke osnovne podatke preko obrasca Add Early Acces, pa će dobiti pristup jednomjesečnom besplatnom korištenju ove Vesselove premium opcije.

1/1

Iako smo se na vrijeme ubacili u besplatnu jednogodišnju ponudu, treba naglasiti da situacija sa muzičkim izvođačima na Vesselu još uvijek nije bajna (sajt je u Early Access, tj. beta fazi). Uprkos tome što na njemu stoje imena slavnih muzičara i grupa, njihovih videa još uvijek nema. Možete pogledati videe nekih underground muzičara, ali čak ni svi oni nisu dostupni za gledanje u našoj državi.

Ipak, treba uzeti u obzir da je Vessel tek u svom začetku pa bi se ova situacija vremenom trebala popraviti s obzirom na nabrojane ekskluzivne ugovore sa muzičkim izdavačima. U međuvremenu, možemo uživati u visokokvalitetnim video sadržajima iz ostalih kategorija i poželjeti Vesselu i njegovim kreatorima puno para i dobronamjernih pretplatnika.

Osim web verzije, postoji i aplikacija za iOS koju možete skinuti sa ovog linka, dok Android aplikacija, prema obećanju autora, stiže uskoro.

https://www.vessel.com/