Dugo su se u BiH oboljeli od Kronove bolesti ili raznih alergija i intolerancija mučili sa šturim namirnicima koje im je dozvoljeno jesti. Ono, kako se u zemlji hljeba, ćevapa, pita, sira i kajmaka, najesti ako ništa od navedenog ne smijete jesti?

Međutim, zahvaljujući Internetu i slavnom doktoru Ozu (ali i doseljenicima u BiH), napokon je došlo vrijeme kada ova populacija može bez nekih većih problema pronaći bezglutenske namirnice ili alternativu za mliječne proizvode.

Ipak – i dalje nikad dovoljno kreativnih i ukusnih recepata za "prisilne izbirljivce". Tu na scenu stupaju sajtovi poput ovog. Osnivači Cookbootha kažu za sebe da su "foodie geekovi" čija je misija da vas inspirišu na kuhanje. I zaista, inspiracije na ovom sajtu ne nedostaje, a čak i ako u životu niste skuhali ništa osim čaja, uz ovakva uputstva jednostavno nema šanse da katastrofalno "fulate" neki recept.

Svi recepti popraćeni su korak-po-korak fotografijama, a kada preko njih pređete mišem, vidjet ćete i konkretne opise tih pojedinih koraka. Najbitnije je to što su sve fotografije koje postavljaju korisnici mala umjetnička djela vrhunske kvalitete – zato će ih biti lako pratiti i neće biti onih WTF momenata kada, umjesto brašna, pomislite da je na slici kakao zbog mutnoće. Fotografije su tako sočne i privlačne da, ako ste na nekoj dijeti, bolje bi bilo da ovaj sajt ne posjećujete sve dok vam dijeta ne dosadi. Što će se vjerovatno desiti u ponedeljak uvečer, nakon posla.

A, koja je poenta ovakvog sajta, posvećenog hrani jer, nit' je prvi, nit' posljednji na kojem se objavljuju recepti? Zapravo, Cookbooth je i svojevrsna marketinška platforma stvorena prvenstveno za kuhare i foodieje koji žive za i od hrane. Tako u sekciji Chefs možete pronaći odlične intervjue sa glavnim kuharima najrazličitijih mogućih profila i stilova, fino upakovane i ispričane kroz životnu priču samog kuhara.

1/1

Naravno, u tekstu se uvijek spomene i restoran u kojem kuhar radi, što je odlična stvar za gurmane koji su uvijek u potrazi za novim okusima, ali i za same kuhare, koji na ovaj način dobivaju besplatnu reklamu. Cookbooth u svom blogu piše i o foodiejima, običnim ljudima koji, da navedemo jedan primjer, na poslu finansijskog savjetnika sanjaju o otvaranju restorana za ljubitelje mesa. Oni na Cookboothu postavljaju svoje foto-recepte, a Cookbooth ih zauzvrat predstavlja i reklamira njihove blogove (ukoliko ih imaju). Što bi se reklo: vin-vin sićjuejšn.

Svaki logirani član može i sam započeti foto-recept preko opcije "Start a Photo Recipe", a što se tiče tema koje bi vam mogle koristiti kao inspiracija, tu su detoksikacijski recepti, veganski recepti, gluten free recepti, ali i svi ostali, uobičajeniji recepti.

Na Cookboothu ćete naići na recept za odličnu vegansku tortu od koje će vam krenuti voda na usta i bezglutenske brownije od kojih nećete moći odvojiti pogled, a preko opcije Collections dolazite do zabavnih kategorija kao što su "Kuhanje sa djecom", "Vegetarijanski svijet", "Italijanski meni" i druge.

U dvije godine od lansiranja za Android i iOS, mobilne aplikacije sajta su skinute 250 hiljada puta. Povrh svega, kuhare čiji vam se stil dopada možete slijediti, baš kao i na Twitteru. Jedno je sigurno: ako tražite inspiraciju, ovdje ćete je sigurno pronaći.

http://www.cookbooth.com/