Memrise je zabavan web sajt za besplatnu online edukciju, na kojem sve kurseve kreiraju članovi Memrise komune. Na sajtu se najviše hvale time što im se čitav pristup zasniva na najnovijim naučnim saznanjima o efektnom učenju. Recimo, koriste takozvane memove (skraćeno od "mnemonički i memorijski trikovi", kombinovanje slike i teksta) za što efikasnije utvrđivanje naučenog gradiva, pošto su neka istraživanja pokazala da za optimalno učenje nije dovoljan samo tekst, nego i vizuelna stimulacija.

Također, na Memriseu će vas u određenim intervalima ponovo podsjećati na pređeno gradivo, kako naučeno nikad ne biste zaboravili, a što je najbitnije, čitav proces začinjen je i dozom zabave kako učenje ne bi bilo previše naporno ili dosadno.

Prilikom učenja ćete primjetiti da svi logirani korisnici, uključujući i vas, mogu kreirati mem - sve što trebate uraditi jeste da pogledate kratak tutorial za njega i izaberete sliku i tekst koji bi, po vašem mišljenju, najviše doprinio efektnom učenju. Pored toga, ako raspolažete solidnim znanjem iz neke oblasti i želite ga podijeliti sa drugima, vrlo lako možete i sami kreirati svoj kurs preko opcije "Create" (nalazi se u samom vrhu interfejsa). Memrise mogu koristiti i nastavnici, a zanimljivo je da ga, osim u SAD-u, već koriste i neke škole u Evropi, tačnije u Britaniji i Holandiji.

A,  evo i jedne zanimljive vijesti za sve one koji se pripremaju na odlazak u Njemačku, pa im je u učenju jezika dobrodošla svaka dodatna (i besplatna) pomoć: u "I speak" sekciji možete označiti bosanski jezik, pa će vam se nazivi nekih kurseva njemačkog izlistati na njemu. Tako ćete jasno vidjeti da li želite naučiti konjugaciju glagola, laganu ili naprednu gramatiku, itd.

1/1

Bitno je spomenuti to da na Memriseu imate više od 200 dostupnih jezika za učenje, a njihov broj i dalje raste. Tu je čak i klingonski, pa zainteresovani već od danas mogu krenuti sa učenjem ovog Kahlessovog jezika.

Pored jezika, moguće je učiti različite zabavne stvari, zbog čega je sajt pogodan i za djecu. Recimo, imate opciju učenja glavnih gradova svih država svijeta – što bi moglo biti zanimljivo i korisno osnovnoškolcima. Od ostalih naučnih i manje naučnih disciplina i kategorija, možete birati između umjetnosti i literature, matematike i nauke, historije, geografije, treniranja memorije... Izbor je skoro beskonačan. Sajt pored besplatnog, nudi i Premium paket koji košta $9 mjesečno, a namijenjen je ovisnicima o učenju koji bi da u potpunosti iskoriste sva naučna saznanja i alate koje Memrise sadrži za postizanje najboljih rezultata u usvajanju novih informacija.

Jedno je sigurno: šta god da krenete učiti preko Memrisea, definitivno ćete i utvrditi jer je čitav sistem osmišljen tako da vam, kao ovci, beskrajno ponavlja ista pitanja sve dok konačno "ne svarite" određeni nivo gradiva.

Memrise ima i besplatnu aplikaciju za Android i iOS uređaje – i to s podrškom za offline učenje, ukoliko imate problema s konekcijom.

http://www.memrise.com/