Ako imate viška slobodnog vremena i dosta volje i želje za učenjem novih vještina, na Instructablesu možete, između ostalog, naučiti kako da napravite odlične zvučnike, robo-automobil koji balansira na dva točka (igračku, nije niko uzeo "Merđu" pa od njega napravio nešto nesvakidašnje, ne brinite se), a možete naučiti (ako ste se baš momački nameračili) i to kako da napravite arkadnu igru i media player u jednom. Zvuči dobro?

Instructables.com je nastao još 2005. godine, a pokrenula su ga dva MIT-ovca, da bi ga kasnije kupio Autodesk. Ukoliko ranije niste čuli za njega, riječ je sajtu na kojem korisnici sami prave i objavljuju najrazličitije projekte, a svi objavljeni radovi uključuju detaljne instrukcije kako bi ih i ostali korisnici mogli napraviti.

Pored veoma detaljnih opisa, instrukcije mogu sadržavati i fotografije, video, animacije i dijagrame – sve u zavisnosti od toga šta pojedini projekat zahtjeva kako bi ga i drugi mogli ponoviti.

Što se tiče oblasti o kojima možete naučiti nešto novo, one se kreću od tehnologije, 3D printanja i pravljenja namještaja, pa sve do pravljenja hrane i uputstva kako da zapalite vatru onako kako to rade Indijanci. Jednostavno rečeno, ovdje možete naučiti i ono za šta niste ni znali da bi vas moglo zanimati.

1/1

Sajt od 2009. godine nudi dva paketa: besplatni i Pro, koji nudi tri moguća plana plaćanja: $48 godišnje, $27 po kvartalu i dvogodišnji paket koji košta $70. I dok će vam besplatni sistem omogućiti neko osnovno učestvovanje na sajtu (moći ćete postavljati svoje projekte i instrukcije za iste, slati privatne poruke i glasati na takmičenjima), sa njime nećete moći skidati predstavljena uputstva, niti je garantovano da ćete moći vidjeti sve korake nekog projekta. Iako se komuni sajta ovo nije nimalo svidjelo, stvari i dalje stoje tako kako stoje.

Posebno su zanimljiva takmičenja koja Instructables često organizuje u saradnji sa različitim sponzorima za svoje kreativce, a koja uvijek za cilj imaju pravljenje nekog novog projekta. Pravila takmičenja možete prostudirati preko opcije "How it Works" u tabu Contests.

Nagrade za pobjednika takmičenja su također jako zanimljive. Recimo, pobjednik najnovijeg takmičenja će dobiti 3D printer vrijedan preko $600, uz trofej i Instructablesov nagradni paket različitih proizvoda.

Instructables ima i aplikacije za iOS, Android i Windows 8, kako bi "ljudi od znanja i imanja" mogli i preko svojih mobilnih uređaja pratiti instrukcije sa sajta. Zabavan sajt, ako ni za šta drugo, a ono barem za neformalno surfanje Internetom.

http://www.instructables.com/