Moglo bi se reći da je Airbnb.com idealna opcija za sve strastvene putnike koji ne žele robovati već unaprijed isplaniranim turističkim aranžmanima, nego žele doživjeti nešto novo, pa makar to bio i glamping (luksuzno kampovanje) u Andaluziji za 190 USD. Osnovan 2008. godine od strane Nathana Blecharczyka, Briana Cheskya i Joea Gebbia, ovaj web sajt ima više od 11 miliona posjetitelja, pokriva više od 34.000 gradova, a ima i ponudu odsjedanja u zamcima širom svijeta. Eto nečeg zanimljivog za sve klince i klinceze koji su slinili nad Disneyevim crtićima. Naravno, tu su i gradovi iz naše države, pa tako na Airbnb-u ima i dosta stanova i kuća za iznajmljivanje iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle i Mostara.

Što se tiče cjenovnog ranga, on zavisi od toga gdje biste voljeli odsjesti, te grada ili države u koju idete: cijene se kreću od desetina pa do stotina dolara za noć. Na primjer, spavaća soba za troje na Copacabani (za slučaj da idete na Svjetsko) koštat će vas 69 USD na noć, a ukoliko želite čitav stan samo za sebe, cijene se penju iznad 100 USD po noći.

Ukoliko imate nekretninu viška koju biste da izdajete, nakon logiranja trebate ispuniti obrazac do kojeg dolazite preko "List Your Space" taba. Tu ćete odrediti tip nekretnine koju izdajete, tip sobe (cijela kuća/stan, soba ili zajednička prostorija), broj osoba koje možete primiti i – između ostalog, cijenu i postaviti fotografije onoga što nudite.

Nakon svih dovršenih koraka, vaš oglas će se izlistati zajedno sa drugima iz vašeg grada. Dvadeset i četiri sata nakon što se gost prijavi, novac liježe na vaš račun. A na sva pitanja koja biste mogli imati u toku prijave na tuđi oglas ili u toku prijavljivanja vlastitog oglasa, odgovore ćete naći u sekciji Help. Tu ćete pronaći odgovore na najčešća pitanja koja bi vam trebala olakšati upravljanje vlastitim profilom.

Kako bi vam olakšali donošenje odluke o tome gdje da otputujete, iz Airbnb-a su uveli i takozvane Neighborhood Guides, u kojima vam, osim kratkog opisa pojedinih susjedstava, nude i fotografije komšiluka u Mexico Cityju, Parizu, New Yorku... Tu su i priče iz Airbnb komune, u kojima ljudi pričaju o vlastitim iskustvima i razlozima koji su ih nagnali na to da u svoje domove počnu primati ljude iz cijeloga svijeta. Dakle, ako biste ovog ljeta u neku novu avanturu po pristojnim cijenama, pravac Airbnb!

https://www.airbnb.com/

1/1

 

PLUS
Praktičnost, raznolikost ponude, cijene

MINUS
Ništa