Vjerujemo da većinu vas zanima kako zaraditi od kuće, radeći preko Interneta. Kako nikad nije dovoljno tekstova na ovu temu, odlučili smo vam predstaviti platformu za digitalno izdavaštvo, Fliiby.com, osnovanu u Srbiji, odnosno njenu skoro pokrenutu treću verziju.

Na ovom sajtu mogu zaraditi svi dobro raspoloženi kreativci, a spomenuo nam ga je Adnan, jedan od Info.ba forumaša. "Čekirali" smo sajt i sa zadovoljstvom vam možemo potvrditi da je itekako vrijedan vaše pažnje. Iako na njemu ne spominju moguće cifre koje biste mogli zaraditi, isplati ga se isprobati, pogotovo ako imate gomilu završenih projekata koji samo čuče u pozadini.

Dakle, Fliiby je web sajt na kojem kreativci mogu postavljati svoje umotvorine i pokušati nešto i zaraditi od toga. Korištenje sajta je načelno besplatno (s mogućnošću plaćanja za premium karakteristike), a kreativci zarađuju svaki put kada neko pregleda njihov video, fotografiju, itd. Međutim, pošto administratori visoko cijene originalnost i kvalitet postavljenih sadržaja, da biste počeli zarađivati od reklama koje će se nalaziti na vašoj stranici, prvo morate dobiti odobrenje Fliibyjevih administratora. U prevodu: vi postavite ono što želite na svom profilu, a zatim čekate na njihovo odobrenje da bi vam projekat postao i javno dostupan.

Besplatni paket vam nudi početnih 2GB prostora, uz pet downloada fajlova na dan i pet shareova po URL-u. Fliiby podržava gotovo sve fajl formate koji vam mogu pasti na pamet, s tim da je veličina jednog fajla ograničena na 2GB.

Kada potrošite tih 2GB prostora i naredni projekat vam bude odobren za javnu objavu, Fliiby će vam dodijeliti dodatni prostor koji odgovara dvostrukoj veličini odobrenog fajla. Preko opcije Settings uvijek možete provjeriti koliko vam je prostora još ostalo, a dodatni prostor ćete dobivati sve dok budete postavljali dovoljno zanimljiv i originalan sadržaj.

1/1

E sad, budući da će vam besplatni plan vjerovatno biti dovoljan samo za džeparac, ako s vremenom budete željeli neograničen broj dijeljenja i downloada, morat ćete preći na "Plus" paket, koji košta $9 mjesečno.

Kako biste počeli zarađivati, nakon što kreirate account i postavite svoje projekte na profil, preko opcije "Monetization" (nalazi se u gornjem desnom uglu interfejsa vašeg profila) doći ćete do obrasca kojeg morate ispuniti prije nego što zarada počne kapati.

Ostatak priče svodi se na uploadanje sadržaja koje prije objave možete pregledati u preview modu. Kreiranje accounta ide brzinom svjetlosti, a logirate se preko emaila ili preko Facebook accounta. Fajlove prebacujete drag & drop sistemom preko nemoguće-za-izbjeći opcije na vašem profilu – i to je to.

I za kraj da naglasimo: postaviti možete bilo šta za što ste talentovani, ne moraju to biti samo fotografije.

Recimo, jedna korisnica radi portrete olovkom, pa ako ste, recimo, student na akademiji likovnih umjetnosti i imate za ponuditi nešto zanimljivo, samo naprijed, možda se to nešto svidi i administratorima sajta. Također, moramo spomenuti i to da na Fliibyju svoje radove izlaže i dosta kreativaca iz BiH.

http://fliiby.com/