Ako ste na barem jedno postavljeno pitanje u sebi odgovorili potvrdno, onda je ovo prava tema za vas. Tekst ovosedmične rubrike NET donosi vam pet web sajtova koji će vam pomoći da se "ispušete" onda kada vam svi "ventili" počnu opasno popuštati. Pa, da krenemo.

I Need to Vent

Ovaj sajt osnovao je stanoviti Adrian koji ima zanimljivu pozadinsku priču: naime, Adriana je iznevjerio prijatelj uzevši mu novac na prevaru i nestavši bez traga. Kako je bio ogorčen, Adrian je smislio pakleni plan: kreirao je ovaj web sajt i počeo u postovima prozivati bivšeg prijatelja: imenom i prezimenom.

Plan je upalio: nakon nekog vremena, prijatelj se javio i rekao da će mu vratiti njegov novac ukoliko ovaj izbriše sporne postove. Tako je i bilo.

Danas na ovom sajtu legije drugih ljudi pišu o svojim frustracijama i jadima, a ostali korisnici mogu im, ukoliko to žele, ponuditi savjet ili rješenje problema. Ima tu svega: od žalbi na šefove, pa do žalbi na sveopšte beznađe.

Nakon što se logirate i vi možete sa ostalim korisnicima podijeliti svoje brige i tako se bar malo rasteretiti.
http://ineedtovent.com/

Anonymous Employee

Ako ste ikada bili žrtva mobinga ili bilo kakve nepravde na poslu, iskustva korisnika ovog sajta potvrdit će vam da niste sami. Na njemu korisnici anonimno pišu o svojim problemima sa kojima se svakodnevno susreću u poslovnom okruženju i nerijetko traže savjet od drugih.

Preko AE-a korisnici mogu započeti jednosmjernu ili dvosmjernu anonimnu komunikaciju:  naprimjer, zaposlenici mogu bez otkrivanja vlastitog identiteta prijaviti šefu probleme koje nisu u mogućnosti iznijeti mu na drugi način.

Međutim, to ne znači da nadređenom mogu poslati listu kletvi – u tom slučaju, administratori poruku neće proslijediti na željenu adresu. Sajt ima i veoma zanimljiv forum na kojem možete čitati različita iskustva drugih korisnika, ali i postaviti neko svoje.
http://www.anonymousemployee.com/

No Fun

OK... malo upozorenje na samom početku: ovdje je, za razliku od gore spomenutog sajta, na kojem ne dopuštaju psovanje i razulareno ponašanje – dopušteno APSOLUTNO sve, pa čak i rasističke izjave.

Dakle, ako ste baš onako, nekontrolisano ljuti i želite to izraziti na najdirektniji mogući način, otiđite na no-fun.com, ukucajte nickname, dobro se istresite i kliknite Submit.

A, sa druge strane, ako odvojite malo vremena i pročitate nešto slično ovome: "Ko sam ja? Gdje pripadam? Šta volim? Dosadno mi je. Bez uzbuđenja, bez inspiracije. Dani prolaze i ja živim. Da li ja zaista živim? Ne znam." – možda onda i odustanete od toga da bilo šta napišete.
http://www.no-fun.com/en/

Just Rage

Pregledan, popunjen smislenim i onim manje smislenim izlivima bijesa, justrage.com pravi je ispušni ventil čak i ukoliko ne želite ništa sami napisati. Dovoljno je samo da se zavalite i uz kokice uživate u čitanju već napisanog. Jedan post,"NO I DON'T WANT" - očigledno napisan od strane penzionera/penzionerke vraća nadu nama, mlađim generacijama u taj period života (možda i mi budemo ovako cool).

Na sajt se možete lograti preko email adrese, a na raspolaganju imate i "kolekciju bijesa" (Anger Collection) preko koje možete pretraživati bijesne postove prema različitim kategorijama kao što su: Crappy Companies, Holiday Hell, itd. Beskrajno zabavno. Posjetite ga, nećete se pokajati.
http://www.justrage.com/

Hatebook.com

Za razliku od No-Funa, Hatebook je dosta pristojnije mjesto za izljevanje žuči naše svagdašnje. Nema previše psovki i urlanja, već uglavnom samo čisto i jednostavno konstatovanje činjenica o tome šta neko mrzi i zašto.

Ako ste u stanju logički obrazložiti razlog svoje frustracije, onda bi vam Hatebook mogao odgovarati.
http://www.hatebook.com/

Ispovesti.com i Ispovijesti.ba

Izgleda da su i u našem regionu sajtovi za anonimno dijeljenje briga uzeli maha. Oba predložena web sajta su jako slična: na njima možete reći i napisati sve što vam padne napamet, ali i pročitati tuđe statuse i ako želite, dati svoj komentar na pročitano. Ispovesti.com su 2013. godine pokrenula dvojica studenata iz Beograda, Janko Sokolović i Miloš Pavlović, dok za našu verziju nema javno dostupnih informacija o tome ko je osnivač.

Ni na jedan od sajtova ne morate se logirati da biste ostavili svoj post, međutim, dok na Ispovesti.com piše da je dozvoljen samo jedan post dnevno, te da neće sve ispovijesti biti objavljene jer administratori odlučuju o tome da li će se neki post pojaviti na stranici ili neće – na sajtu Ispovijesti.ba nema nikakvih sličnih informacija o uslovima korištenja.

Ako biste samo da čitate nešto zanimljivo, na oba sajta ispovijesti možete pretraživati prema onima koje su doživjele odobravanje od strane korisnika ili onima koje su doživjele najveći broj "osuda". U svakom slučaju, zanimljivo štivo, nerijetko ispunjeno odličnim humorom. Sajt Ispovesti.com ima aplikaciju za Android dok, kako kažu, za iOS još uvijek nemaju potrebna sredstva.
http://ispovesti.com/
http://ispovijesti.ba/

1/1