"Smisao života je u tome da svaki dan naučimo nešto novo" - lijepo je to sročio astrofizičar Neil deGrasse Tyson. Zato vam i predstavljamo neke od najzanimljivijih YouTube kanala koji se bave naučnom sferom života. Uživajte.

Veritasium

Za ovaj zabavni naučni kanal odgovoran je Australijanac Derek Muller, koji različitim temama i intervjuima prilazi sa mnogo energije i uz zabavne opaske.

Tako je, recimo, video na temu "This will revolutionize Education", prava riznica informacija o svim silnim predviđanjima o tome kako će različita tehnološka otkrića, kao što su radio i televizija, revolucionizirati obrazovni  sistem. Derek nam na zabavan način objašnjava zašto se to još uvijek nije desilo.


Vašoj pažnji preporučujemo i video na temu: "The most radioactive places on Earth", kroz koji ćete saznati sve što se može saznati o ovoj temi, ali na nezatupljujući i neiscrpljujući način. Derek je ispod ovog videa ostavio i zanimljiv komentar: "Za one koji su se pitali... Da, to znači da bi jedenje 20 miliona banana odjednom moglo dovesti do vaše smrti usljed izlaganja radijaciji. Ali, budimo realni, ako jedete 20 miliona banana, radijacija je vaša najmanja briga."

https://www.youtube.com/user/1veritasium

AsapSCIENCE

Iza ovog kanala stoji kanadski dvojac, Mitchell Moffit i Gregory Brown, a nakon što odgledate njhov video na temu "Da li previše vremena provodite sjedeći?", drugačije ćete gledati na ovu "aktivnost". Sve je tako fino animirano, da ćete poželjeti ostatak života provesti – pa, stojeći.


Osim što vam sjedenje povećava šanse za obolijevanje od dijabetesa tipa 2, nakon samo dvije sedmice koje provedete u sjedećem položaju 6 sati na dan (mada mnogi od nas sjede i dosta duže), vaši mišići se nepovratno počinju razgrađivati. I što je najgore, ako radite sjedilački posao, ni vježbanje vam neće puno pomoći. Štaviše, nakon ovog videa možda postanete i hipohondar.

Poenta je u tome da su momci stvarno detaljni, toliko detaljni da izazivaju blagu mučninu. Samo pogedajte video pod nazivom "You're not what you think you are": osjećat ćete se kao mala planeta na kojoj živi kolonija mikroorganizama. I sve je to popraćeno detaljnim crtežima. U svakom slučaju, oni zaista znaju kako ljudima prenijeti poruku.

https://www.youtube.com/user/AsapSCIENCE

Vsauce

Michael Stevens baš zna kako zadržati pažnju gledalaca. Lijepo će vam ukazati na sve probleme vezane za takozvanu cilindričnu kartografsku projekciju koju koristi i Google Maps, u videu pod nazivom: "What does Earth look like?".


Recimo, jeste li znali da su na takvim kartografskim projekcijama Zemlje područja u blizini polova isuviše preuveličana, a ona bliže ekvatoru umanjena? Na takvim kartama Afrika i Grenland izgledaju kao da su iste veličine, baš kao i Brazil i Aljaska, što je daleko od istine.

A, ako vas je ikada zanimalo kako bi ljudsko tijelo izgledalo kada bi se ljudska bića rađala u svemiru, pri nultoj  gravitaciji, pogledajte video "What if you were born in Space?". Posebnu pažnju obratite na izgled astronauta prije i poslije boravka u svemiru: nimalo lijep prizor.

https://www.youtube.com/user/Vsauce

Sick Science!

Sick Science je kanal o primjenjenoj nauci: ako ste oduvijek htjeli vršiti različite naučne eksperimente, recimo, instantno zamrznuti flašu vode ili "presaviti" jaje,  Steve Spangler, kojem ovo nije jedini projekat po kojem je poznat, na jednostavan način će vam demonstrirati tehniku koju možete bez problema ponoviti kod kuće.

Na ovom kanalu sve se svodi na praktičan prikaz eksperimenata, nema pričanja, nego samo ispisani potrebni sastojci i prikaz eksperimenta.

https://www.youtube.com/user/SteveSpanglerScience

SciShow

Gdje odlazi salo kada ga "sagorimo" (hint: ima veze sa disanjem)? Zašto smo škakljivi? Ako želite porilično kratak i definitivno sladak odgovor na ova i slična pitanja, onda posjetite SciShow, kanal na kojem različite teme prezentiraju različiti voditelji.

Pogledajte video o serumu istine: "The truth about Truth serum" - kako je nastao, da li je tu zaista riječ o serumu istine ili o barbituratu koji opušta ljude i čini ih brbljivima u tolikoj mjeri, da će priznati i zločine koje nisu počinili?

Voditelj će vas dobro nasmijati, a pri tome ćete naučiti nešto novo. Ako želite saznati da li je teraformiranje i pretvaranje Marsove površine u nešto nalik na Zemlju uopšte moguće, pogledajte video: "Terraforming: Can we turn Mars into Earth 2.0?".

https://www.youtube.com/user/scishow

NASA

Šta drugo reći, osim da je ova lista nemoguća bez spominjanja NASA-inog YouTube kanala? Na njemu se možete obavijestiti o najnovijim NASA-nim istraživanjima i misijama, saznati sve o slijetanju na komet, pogledati pregled svih godišnjih dešavanja u NASA-i ili saznati nešto o mladim vulkanima na Mjesecu ("Young Volcanoes on the Moon").

Sa ovim kanalom jednostavno ne možete pogriješiti.

https://www.youtube.com/user/NASAtelevision

1/1