Madefire je kalifornijski startup koji se bavi promocijom i prodajom digitalnih stripova, a ujedno je i platforma koja umjetnicima omogućava lagano kreiranje vlastitih digitalnih stripova. Pokrenut prije samo dvije godine, Madefire baca poseban naglasak na grafičke romane koje smatraju idealnim medijem za današnje digitalne uređaje: ne samo što su po prirodi kratki i slatki, nego su i vizuelno privlačni te beskrajno zabavni. Pošto su epizodični, ljudi mogu iskoristiti pauzu na poslu i pročitati nešto što će ih zabaviti, a da im to ne oduzme puno vremena.

Motion books ili "pokretni stripovi" su ono nešto što Madefire izdvaja od ostalih sličnih web sajtova. Naime, "pokretni stripovi" su digitalni stripovi kojima su dodane animacije i audio za bolju atmosferu, pa kako listate njihove stranice, čut ćete otvaranje ili zatvaranje vrata (ako ih ima u sceni), škripu stepenica i odgovarajuću muzičku pozadinu.

Ugođaj je zaista jedinstven: prevlačenjem miša preko crteža, pomjeranjem smartphonea ili tableta, pomjerat će se i sami crteži, slike će bukvalno jurišati na vas, a imat ćete i utisak dubine ovih dvodimenzionalnih zabavnostoća. Moja riječ, znam da nije književna.

U svakom slučaju, ako se odlučite na kupovinu nekog od ponuđenih stripova, možete birati da li ćete ih čitati online, preko DeviantArta sa kojim je Madefire u partnerskim odnosima – ili preko aplikacija za iOS i Android uređaje.

Naravno, nakon što se malo zagnjurite u većinu stripova, pojavit će vam se obavijest da, ako želite nastaviti sa čitanjem, sadržaj trebate kupiti. Firma neke stripove nudi besplatno da namami nove korisnike, ali, generalno, ova zanimljiva stvarčica ne nudi puno takvog sadržaja. Čim se malo "zalaufate", zatražit će vam broj kreditne kartice. Ako je nemate, ostaje vam obližnji kiosk na kojem možete kupiti Dylan Doga ili Zagora.

1/1

Madefire na svom sajtu ima i alat za kreatore, Motion Book Tool, koji je trenutno u beta verziji i umjetnicima omogućava da kreiraju i besplatno objavljuju vlastite pokretne digitalne stripove. U videu koji vam prenosimo vidjet ćete da je alat, ako već imate nacrtan i osmišljen sadržaj, veoma lako koristiti. Zahvaljujući njemu, umjetnici na lagan način kreiraju vlastitu priču i zatim je, dio po dio, objavljuju i dijele preko Interneta ili preko Madefireovih smartphone i tablet aplikacija. Madefire u svom okrilju već ima nekoliko bitnih izdavača stripova i grafičkih romana, koji koriste Motion Book Tool kako bi pravili svoje proizvode, a jedan od najbitnijih među njima jeste D.C. Comics, koji preko ovog alata pravi originalne Batman epizode.

Ljudovi iz Madefirea kažu da im je, pri kreiranju ovakvog sajta, glavni cilj bio da jedan statičan medij kakav je strip, učine što je moguće interaktivnijim, što im je i pošlo za rukom. Sve u svemu, ako zažmirite na jedno oko, iskustvo je slično nekoj jednostavnoj igri ili čak i crtanom filmu, pa ako je to vaš fah (i ako imate kreditnu karticu), evo vam još  jednog načina da utučete vrijeme između redovnih obroka.

http://www.madefire.com/