Ako ste se ikada zanimali za rane umjetnike i njihov način života, onda sigurno znate da su umjetnici oduvijek zavisili od volje kraljeva, kneževa i inih bogataša. Situacija se s vremenom nije mnogo promijenila: umjetnici i dalje trebaju podršku da bi mogli neometano stvarati i živjeti od svoje imaginacije, a Patreon je takvu podršku prenio u webosferu.

Patreon je crowdfunding sajt koji umjetnicima na različitim poljima omogućava redovno finansiranje od strane pokrovitelja (ili mecena, kako vam draže), a osnovali su ga 2013. godine developer Sam Yam i muzičar Jack Conte.

I pokrovitelji i kreatori na Patreonu mogu biti korisnici iz cijeloga svijeta: sve što vam treba, jeste pristup Internetu i talenat. Ako se već bavite fotografijom, video produkcijom ili pišete poeziju na engleskom jeziku, evo vam prilike da i nešto zaradite. Zašto da vam zanimljive fotografije "čuče" u digitalnim albumima, kada ih možete predstaviti na Patreonu i zaraditi nešto novca? Samo imajte na umu da svakog prvog u mjesecu, kada se obračunava uplata, Patreon uzima svojih 5%.

A, evo kako sve funkcioniše: ako ste "kreator", onda na Patreonu trebate oformiti svoju stranicu/vlog, na kojoj se predstavite i pojasnite zašto baš vama patroni trebaju pružiti novčanu podršku. Pri tome možete odlučiti da li želite da vam se za sadržaje plaća na kraju mjeseca ili da vam plaćaju po jednom objavljenom djelu, fotografiji, albumu ili videu. Ipak, kreatori sajta mjesečno plaćanje preporučuju samo onim umjetnicima koji će skoro svakodnevno postavljati nove sadržaje, pošto je u tom slučaju puno lakše naplatiti patronima određenu sumu na kraju mjeseca.

1/1

S druge strane, ako ste zainteresovani da budete pokrovitelj nekom umjetniku, vi određujete koliki iznos želite potrošiti – bilo to $5 ili $100. Plaćanje može obaviti bilo ko sa emailom ili Facebook accountom, ko ima debitnu karticu ili PayPal račun. Također, plaćati možete u bilo kojoj valuti – novac koji ponudite konvertovat će se u USD.

Postanete li mecena, dobivate Premium pogodnosti koje vam omogućavaju rani pristup video sadržajima i tutorialima te digitalnim poklonima poput e-knjiga.

U sekciji "Featured" koja se nalazi u gornjem dijelu stranice, izlistane su sve kategorije na koje se djela umjetnika odnose, bilo da je riječ o gamingu, komediji, nauci, edukaciji ili fotografiji. Iako je sajt u početku bio namijenjen isključivo muzičarima, danas ćete na njemu vidjeti i webcomic umjetnike poput Jonathana Rosenberga, koji je preko ovog sajta djelimično finansirao svoj strip "Scenes from Multiverse". Skoro polovinu Patreonove komune čine umjetnici koji prave YouTube video sadržaje, dok ostatak otpada na crtače stripova, pisce i one koji kreiraju podcaste.

Pored novca, najpozitivnija stvar u vezi Patreona jeste to što logirani fanovi mogu  uvijek stupiti u vezu sa umjetnikom čija im se djela sviđaju, komentarisati ih i na taj način pružiti pozitivan i konstruktivan feedback. I nemojte misliti da preko ovakvog sajta nije moguće ostvariti veću zaradu: naprotiv, mnogi umjetnici su znatno manje zaradili preko YouTubea, nego preko ovog sajta.

Ove godine iz Patreona su se pohvalili da im ide odlično, što nije ni čudno, jer se to "odlično" odnosi na činjenicu da im patroni već neko vrijeme mjesečno šalju minimalno milion dolara. Fascinating.

http://www.patreon.com/