Stack Exchange je mreža web sajtova zasnovana na pitanjima i odgovorima o najrazličitijim temama, uključujući i one vezane za računare, računarsku opremu i informacione tehnologije u najširem smislu te riječi. U gornjem lijevom uglu sajta nalazi se opcija preko koje će vam se izlistati 136 sajtova i stranica kao što su Ask Ubuntu ili Stack Exchangeov "Programmers", na kojem možete postaviti bilo kakvo pitanje vezano za programiranje. Ili recimo, Super User, koji daje odgovore u vezi sa softversko-hardverskim pitanjima. Želite naučiti nešto više o Joomli? Treba vam savjet u vezi sa 3D modeliranjem? Zanima vas zašto su normalne mape uglavnom plave boje? No biggie, samo izaberite oblast koja vas zanima, pa zatim preko tagova precizirajte problem.

Ljepota Stack Exchangea je u tome što ćete na jednom od uključenih sajtova uvijek dobiti najbolje moguće odgovore i to iz dva razloga: kao prvo, na postavljena pitanja odgovaraju stručnjaci iz svih područja IT-a, a kao drugo, korisnici glasaju za najbolje odgovore koji zatim neminovno "isplivaju" na površinu kao najbolji i najkorisniji.

Međutim, ako želite postaviti pitanje, nemojte zanemariti savjete kreatora Stack Exchangea, koji kažu da pitanja moraju biti koncizna i jasna. Dakle, bez pitanja o kojima svako ima svoje mišljenje, jer ovdje nije riječ o forumu ili chatu. Poenta je u postavljanju pitanja o konkretnim problemima, koja zahtijevaju konkretan odgovor.

1/1

Da biste lakše pronašli pitanja na temu koja vas zanima, kliknite na tagove ispod pitanja. Svako pitanje ima do pet različitih tagova – u zavisnosti od njegove složenosti, a to vam je ujedno i najjednostavniji način da pronađete baš ono što vas zanima.

Ukoliko se pridružite Stack Exchangeovoj komuni, sudjelovat ćete u prikupljanju takozvanih "reputacijskih bodova", koji će vam otključati nove mogućnosti učestvovanja na sajtu, kao što je uređivanje tuđih postova. Najveći broj bodova omogućit će vam da postanete jedan od moderatora sajta, što u principu znači da ste svojim znanjem definitivno zadovoljili ove geekove.

Da bi čitava stvar bila zabavnija, tu su i specijalni bedževi za posebna dostignuća ili jednostavno, učešće na sajtu. Dakle, ako posjedujete dovoljno znanja iz bilo koje oblasti (kreiranja igara, programiranja, SF-a, dizajniranja, itd.), ovdje će znati cijeniti vašu stručnost i pomoć. A, ako još uvijek učite i želite saznati sve što se saznati može – onda samo trebate znati pitati. Međutim, čak i ako vas ne zanimaju ni postavljanje pitanja, niti davanje odgovora, Stack Exchange je dobra stanica za iščitavanje zanimljivog sadržaja i usputno učenje bez ikakvog napora.

http://stackexchange.com/