Bilo da redovno čitate knjige i gledate nove filmove, bilo da ste donijeli novogodišnju odluku da se vratite čitanju i usput pogledate nešto više filmova nego prošle godine, za vas imamo dva odlična online servisa. Još ako vam dotični posluže kao dodatna motivacija da više čitate i uživate u filmovima – tim bolje!

Nakon što smo početkom godine na dobrom starom NeoGAF-u naletjeli na odličan izazov, nazvan jednostavno: 50 Books, 50 Movies, 1 Year, shvatili smo kako bi bilo krajnje vrijeme da ponovo bacimo pogled na neke od online servisa na kojima bi mogli jednostavno bilježiti šta smo pogledali i pročitali.

Dodatni razlog je i taj što je za završavanje izazova potrebno pročitati 50 knjiga koje nikada ranije nismo čitali i pogledati 50 filmova koje nismo već gledali, u čemu bi nam trebali pomoći i sistemi preporuka koji postoje na oba opisana sajta. Stoga, da ne odugovlačimo, bacimo se na posao i priču o njima, a odmah nakon toga se vraćamo našem izazovu – dobrodošli ste da nam se pridružite!

iCheckMovies

Već vidimo kako dižete obrvu, shvatajući koliko je jednostavnije pregledati jedan novi film sedmično u odnosu na čitanje jedne nove knjige sedmično. Pogotovo ukoliko nemate slobodnog vremena onoliko koliko bi željeli. I upravo stoga se nadamo da će vam Goodreads, kao i iCheckMovies, kojim se bavimo u ovom dijelu teksta, biti od kolike-tolike pomoći sa svojim preporukama, ali i mogućnostima katalogizacije pregledanog i pročitanog.

Za početak, treba napomenuti kako iCheckMovies pored besplatnog accounta nudi i dva tipa accounta koji će tražiti da otvorite novčanike: Basic i Pro pretplate vam tako za 1 Eur, odnosno 3 Eur mjesečno donose nešto više pogodnosti u odnosu na besplatni account (ukidaju reklame, daju više preporuka, prikazuju više rezultata pretrage istovremeno, omogućavaju da i sami kreirate grupe korisnika, filtrirate prikazane filmove i štošta drugo).

Nakon kreiranja accounta (nije podržano logiranje sa Facebook ili Twitter podacima, ali svoj iCheckMovies account kasnije možete povezati sa spomenutim socijalnim mrežama), pred vama će se odmah naći ogromna lista filmova koje možete obilježiti kao pregledane ili dodati na svoju to-watch listu, dok je od ocjenjivanja tu samo mogućnost da filmu date palac dole ili palac gore. No, tu dolazimo i do nekih zamjerki – ikonice za davanje ocjene filmu ili njegovo dodavanje na to-watch listu su premale i slabo se izdvajaju iz ostatka interfejsa. Također, trebaće vam neko vrijeme da se priviknete na interfejs i počnete kreirati vlastite liste (poput one za 50 novih filmova odgledanih ove godine, koja je nama potrebna za naš izazov), što je nepotrebno zakomplikovano – moraćete prvo kreirati listu, potom je otvoriti i onda editovati kako bi na nju mogli dodavati filmove. Drugim riječima, nemoguće je otvoriti podstranicu sa informacijama o nekom filmu i odatle ga jednostavno dodati na neku od svojih listi.

No, kada se naviknete na interfejs, preostaje vam samo da jedan dan sjednete i  zabilježite sve filmove koje ste pogledali (ili one kojih se sjećate), nakon toga kreirate i listu za nove koje gledate ove godine  i voilà – na jesen se nećete morati pitati šta ste ono gledali u januaru i februaru, pokušavajući se prisjetiti jeste li zapravo već dogurali do cifre od 40-ak filmova ili ste još uvijek negdje na njih 30-ak.

Na kraju, vrijedi spomenuti i to kako iCheckMovies podržava i importovanje vaše Watchliste i rejtinga sa IMDB-a, a tu su i zanimljive liste na kojima možete jednostavno pratiti svoj progres - koliko ste pogledali koreanskih filmova, koliko klasičnih filmova o borilačkim vještinama, koliko kultnih britanskih i sl.

https://www.icheckmovies.com

1/1

Goodreads

Iako smo o Goodreads servisu već pisali prije nekoliko godina, još uvijek je riječ o sajtu koji je glavno odredište za sve one koji žele na jednom mjestu zabilježiti koje knjige su pročitali, šta od njih im se svidjelo, a šta ne, te na kraju možda potražiti i neke preporuke bazirane na osnovu knjiga koje su već čitali i koje su im se svidjele.

Kako bi koristili Goodreads, potrebno je prvo kreirati Goodreads account, što možete učiniti na standardni način – odaberite ime za svoj account, ukucajte email adresu i šifru ili se jednostavno ulogujte sa svojim Facebook, Twitter, Google ili Amazon accountom. Ukoliko se odlučite za logiranje sa Facebook korisničkim podacima, Goodreads će automatski kreirati i vašu listu prijatelja, na kojoj će se naći svi vaši Facebook kontakti koji već koriste Goodreads.

Sam interfejs sajta je vrlo jednostavan i u neku ruku djeluje arhaično – ponajviše zbog svijetlosmeđih nijansi koje preovladavaju na svakom ćošku i ostavljaju dojam starog papira. U vrhu interfejsa ćete pronaći traku sa linkovima na homepage, vaš profil i listu prijatelja, My Books sekciju gdje su smještene sve knjige koje ste pročitali i koje želite pročitati, a tu su i preporuke, grupe u koje ste se uključili, polje za pretragu, kao i Explore sekcija, gdje ćete pronaći raznorazne kvizove, kolekcije citata, nagradne igre, liste popularnih knjiga i još nekoliko drugih, nama manje zanimljivih segmenata sajta.

I dok neke od navedenih elemenata interfejsa i sekcija sajta ne treba posebno predstavljati, vrijedi istaći kako je odmah nakon kreiranja accounta potrebno odabrati žanrove koji vas zanimaju, na osnovu čega ćete u kombinaciji sa listom pročitanih knjiga dobivati dalje preporuke. Pročitane knjige će biti vrlo lako zabilježiti na svom accountu – dovoljno ih je potražiti putem search bara (mi smo pronašli sve što smo tražili, od Ježeve kućice, pa do Marčelove Rubikove Stolice), te nakon toga ocijeniti sa jednom do pet zvjezdica. Osim toga, svaku od knjiga iz Goodreads baze možete ubaciti i na svoju to-read listu klikom na Want to read, a možete ih dodavati i na vlastoručno kreirane “police”, odnosno kolekcije (knjige za kišne dane, najdraži SF romani ili zbirke poezije – šta vam već padne na pamet). Na kraju, tu su i opcije za unošenje tačnog datuma kada ste neku knjigu pročitali, što bi vam opet moglo biti od koristi i za onaj izazov spomenut na početku teksta. Naime, na Goodreadsu ćete pronaći opciju za automatsko praćenje sličnih izazova – dovoljno je na homepageu potražiti sekciju “2014 Reading Challenge” i u nju upisati koliko knjiga želite pročitati ove godine, nakon čega će vam servis automatski pratiti pročitane knjige i tempo čitanja (autor teksta je tako recimo 4 knjige u zaostatku za preporučenim brojem pročitanih od početka godine). 

https://www.goodreads.com