Penzu je u suštini besplatan online lični dnevnik, a ponosi se jakim sigurnosnim mjerama koje čuvaju privatnost njegovih korisnika. Interfejs mu je pregledan i lagan za korištenje te idealan za sve one koji imaju dovoljno hrabrosti da svoje intimne misli pošalju u Internet sferu.

U kompaniji se posebno hvale time što su uspjeli reprodukovati izgled pravog papira u digitalnom obliku, pa stalno naglašavaju da je u Penzuu lagano pisati, maltene, kao i na običnom papiru. Za korištenje ovog online dnevnika treba vam samo email adresa preko koje se logirate i već nakon toga možete početi sa zapisivanjem svojih misli. Kada želite započeti sa novim unosom, samo kliknite na ikonicu plusa i to je to.

U samom vrhu stranice ili Pada, nalaze se opcije za čuvanje i printanje dokumenata, te za  ubacivanje fotografija u tekst sa računara ili Flickra, s tim da fotografiju možete ubaciti bilo gdje na stranici. Na istom mjestu nalazi se i opcija "Format" koja nudi sve ono na šta smo navikli koristeći Word: mijenjanje fonta, boldiranje, mijenjanje veličine slova, boje, pozadine, itd.

1/1

Sve što napišete možete podijeliti sa prijateljima preko emaila, ali nekim drugim opcijama, kao što su customiziranje, tagiranje i enkripcijska zaštita, možete pristupiti samo ako se pretplatite na Penzu Pro. To uključuje i korištenje Penzua na iOS-u i Androidu putem odgovarajućih aplikacija te drugim mobilnim uređajima preko mobilne verzije sajta, a košta 20 dolara godišnje.

U Journal Stettingsu imate opciju "Delete Journal", preko koje možete trajno izbrisati svoj dnevnik, a u firmi tvrde da će u tom slučaju vaš dnevnik i sav njegov sadržaj zaista biti u potpunosti izbrisani iz njihovog sistema.

Zanimljiva je i opcija Legacy, označena ikonicom ključa, zahvaljujući kojoj svoj dnevnik možete ostaviti nekome nakon svoje smrti. Pa, ako imate kakvih sočnih detalja za podijeliti ili skriveno blago za pokloniti, evo vam prilike da i nakon smrti nastavite iznenađivati svoje najdraže. U okviru ovoga birate jednu ili više osoba koje će dobiti vaš dnevnik nakon što odap... odlebdite nebu pod bubrege, a nakon što ukucate njihova imena i email adrese, slijedi i pisanje poruke u kojoj im možete objasniti zašto im ranije niste rekli za onih milion eura koje ste čuvali ispod kreveta. U kutiji za cipele. U vodokotliću. Zamrzivaču.

U svakom slučaju, evo kako stoje stvari sa Penzuom: ako od njega želite izvući što više zabave, onda ćete morati platiti 20 dolara godišnje. A, ako samo želite "pisati i risati", onda – pravac kompjuter. Naravno, sve ovo važi samo ako bježite od papira kao Bajoranci od Kardasijanaca.

https://penzu.com/