BitTorrent protokol u narodu i politici bije glas da je isključivo stvar piraterije i ničega više. Međutim, to je veoma daleko od kompletne istine. Nakon predstavljanja najboljih besplatnih BitTorrent klijenata u 193. broju, sada je vrijeme da se posvetimo najboljim sajtovima sa legalnim torrentima.

BitTorrent Bundles

U pokušaju da ljude ubijedi u korisnost svog protokola za dijeljenje fajlova, kompanija BitTorrent pokrenula je Bundles, platformu za promovisanje i kupovinu muzike i filmova. Muzičari, među kojima ima i zvučnih imena poput Mobyja, nude Bundleove sa kratkim filmovima, novim pjesmama i drugim bonus materijalom. Na sajtu je moguće pronaći čitave muzičke albume, s dodatnim pjesmama koje je moguće otključati, kao i obilje trailera sa bonus fotografijama, soundtrackom i raznim behind the scenes snimcima. 

http://bundles.bittorrent.com

Legit Torrents

Pored obilja raznih Linux distribucija (u vrijeme pisanja teksta, na naslovnici sajta su bila izlistana različita izdanja Mageie), Legit Torrent radi i promocije indie muzičara, koji na ovaj način široj javnosti nude kompletne albume. Bude tu svašta zanimljivo, a osim muzike i operativnih sistema, sajt sadrži musaku od besplatnih underground igara, starih filmova, modova za igre, demoa, gomile knjiga i tu i tamo pokojeg korisnog programa. Pretragom po kategorijama za koje ste zainteresovani možete doći do dosta zabavnog i korisnog sadržaja skoncentrisanog na jednom mjestu. 

http://www.legittorrents.info

Etree

Ovaj sajt je namijenjen dijeljenju legalnih snimaka koncerata samo onih muzičara i bendova koji žele učestvovati u tome. Etree je uspostavljen s ciljem očuvanja izvornih snimaka, pa se stoga oni distribuiraju u FLAC formatu. Cool, jel’ tako? Brzina downloada je dobra, a pretražujući i preslušavajući hrpu koncerata, osjećat ćete se kao da ponovo proživljavate vrijeme u kojem ste s uzbuđenjem otkrivali nove bendove. Jedini problem (barem za vašeg autora) je to što je izbor bendova pomalo, hm, lame, tako da koncerti (opet, prema skromnom mišljenju vašeg autora) obiluju energijom ukomiranog ljenjivca. Definitivno navalite ako niste ljubitelj brzog tempa.

http://bt.etree.org/details.php?id=569355

1/1

 

Vodo

Ako vam se ne gledaju amaterski indie eksperimenti, Vodo je vrlo kvalitetan web sajt posvećen distribuciji besplatnih nezavisnih dokumentaraca i filmova solidne kvaliete. Pri dnu početne stranice nalazi se kategorija sa besplatnim filmovima – odmah nas je dočekao biser u vidu dokumentarca o korumpiranosti američke Uprave za hranu i lijekove (The War on Health). Inače, američka FDA je institucija koja zabranjuje reklamiranje oraha, borovnica i sličnih darova prirode kao zdrave hrane. 

U slučaju da vam se, pak, ne gledaju užasi današnje politike i lobiranja, na Vodou imate The Tunnel – australijsko remek-djelo horora za koje ćete tokom gledanja kontati “Ovo izgleda pomalo bezveze”, sve do jednog od najboljih WTF momenata u modernim horor filmovima. Kad malo bolje razmislim, ovo je trenutno jedan od pet najboljih filmova kojima licenca dozvoljava da se distribuiraju besplatno. Korisnici mogu i donirati novac producentima i projektima koji im se svide.

http://vodo.net/films

Mininova

Otkako se ovaj torrent pretraživač pod pritiskom suda reformisao u savršeno legalan web sajt, posjeta mu je drastično opala, ali ipak ne toliko da bude beskoristan kao izvor istinski besplatne muzike i videa. Lijepa stvar kod Mininove je to što je među svim konkurentnim servisima opisanim ovdje na njoj bilo najlakše naći metal muziku, a tu su i mnogi filmovi režisera koji se tek trebaju afirmirati.

http://www.mininova.org

Public Domain Torrents

Filmovi. Mnogo njih. Ako se još uvijek niste nakanili da odgledate sve one dobre stare filmove, vrijeme je da počnete. Doduše, na Public Domain Torrentsu nema većine onih najpoznatijih (na Audrey Hepburn i Hitchcocka zaboravite), ali čak i u svojoj kolekciji pretežno nepoznatih legalno besplatnih filmova, PDT krije pregršt bisera. Predlažemo da počnete sa  Messiah of Evil i nastavite sa The Satanic Rites of Dracula. Nažalost, download nekih od ovih ponekad je kilav, pa ako nešto ne funkcioniše odmah ili se naoružajte strpljenjem ili film pokušajte pronaći na nekoj drugoj lokaciji.

http://www.publicdomaintorrents.info

Game Updates

Yep, kao što mu i samo ime govori, ovaj torrent pretraživač je posvećen igrama. Uprkos onom “Updates” u nazivu, na njemu ima najmanje patcheva. Neko ovdje pod hitno treba postaviti sve esencijalne patcheve i modove za System Shock 2, Deus Ex, Unreal Tournament i Thief. Gameupdates.org ima još uvijek malu, ali vrijednu komunu koja dijeli hrpe modova, besplatnih igara (npr, Warsow, Urban Terror i Black Mesa) i beta verzije poznatih naslova. Tu je čak i beta hrvatske vozačke rokaone Gas Guzzlers: Combat Carnagea! Ukoliko ste avanturistički raspoloženi, predlažemo izlistavanje Games i Demo kategorija – isprobavanjem čudnih naslova za koje nikada niste čuli zabavit ćete se kao dijete u sobi punoj igračaka. Komuna brzo reaguje na prijave nelegalnog i piratiziranog sadržaja i postavlja se kao platformaa na kojoj dizajneri mogu slobodno distribuirati svoje besplatne projekte.

http://gameupdates.org