VideoNot.es je online servis koji vam olakšava pravljenje bilješki prilikom gledanja nekog video sadržaja, što je posebno korisno za ljubitelje sve popularnijih besplatnih online kurseva. VideoNot.es, između ostalog, podržava Courseru, Khan Academy, Vimeo i YouTube.

A, evo koliko jednostavno sve funkcioniše: nakon što se logirate preko svog emaila, otvorit će vam se pregledan i izuzetno intuitivan interfejs servisa. Sa lijeve strane nalazi se polje u koje kopirate URL videa koji namjeravate odgledati, dok se sa desne nalazi editor za unos bilješki u kojem će sve vaše napomene biti automatski sinhronizovane sa videom.

Kada napravite zabilješke (svaka od njih ima vremensku odrednicu), dovoljno je da samo kliknete na neku od njih i video će vam se automatski vratiti na to mjesto. Jednostavnije zaista ne može. Međutim, za one kojima način na koji VN funkcioniše nikako nije u potpunosti jasan, tu je tutorial do kojeg dolazite klikom na ikonicu sa upitnikom, koji će skužiti svi oni koji poznaju bar osnove engleskog jezika.

VideoNot.es se povezuje sa Google Driveom u koji se automatski snimaju sve vaše bilješke, a možete ih i podijeliti sa prijateljima ili ih eksportovati u Evernote. Međutim, treba napomenuti da svojim bilješkama nećete moći pristupiti preko VN-ovog sajta jer se, iz nama nepoznatog razloga, javlja error poruka "Invalid Credentials" svaki put kada kliknete na dugme Open notes. Umjesto toga, svojoj listi sa bilješkama morat ćete pristupiti tako što ćete ući u Google Drive, gdje će one biti smještene u VideoNot.es folderu. Nadamo se da će servis uskoro ispraviti ovaj bug, jer korisnici vjerovatno neće  dugo tolerisati ovo preusmjeravanje prilikom svakog pregledanja sačuvanih bilješki. Uostalom, bila bi šteta da ovako koristan servis ostane nedorečen i napola ispečen – kao hljeb novopečenog domaćina.

Da ne dužimo, VideoNot.es je baš za one ljude koji su počeli slušati neke od besplatnih online kurseva, a ne žele, kao đaci prvaci, sjediti sa sveskom i u nju bilježiti sve ono vrijedno spomena. Isprobajte.

http://www.videonot.es/

1/1