Često se u životu nađemo u nekim sitnim nedoumicama koje nam ne daju mira, pa samo zbog toga zaslužuju hitno rješavanje. Naprimjer, odlučili ste kupiti fotoaparat i želite na brzinu saznati koje su razlike između Nikona D3200 i Nikona D5200. Ili - imate para k'o pljeve za kupovinu novog smartphonea, pa se odlučujete između iPhonea 6 i Samsung Galaxyja S5, a ne biste baš da redom provjeravate različite izvore, čitate recenzije i tako gubite dragocjeno vrijeme. Jednostavno želite bar jednom biti pošteđeni mukotrpnog istraživanja i odlučiti se za jedan proizvod ili se u roku od dvije minute uputiti u problematiku politike SAD-a. Šta god da vas veseli.

Ako ste se prepoznali u ovom podugom opisu, onda dobrodošli na Diffen, web sajt baziran na wiki sistemu zahvaljujući kojem korisnici, baš kao i na Wikipediji, mogu učestvovati u kreiranju sadržaja. Diffen sadrži kolekciju usporedbi različitih proizvoda, ličnosti i pojava, mada mnoge teme još uvijek nisu pokrivene. U principu, Diffen je to najbolje objasnio okarakterisavši se kao "enciklopedija poređenja", mada ona nije ni izbliza tako bogata sadržajem kao što bi jedna enciklopedija trebala biti. Pretpostavljamo da će i to doći sa vremenom.

Iako su autori Diffena i sami priznali da im je Wikipedija bila inspiracija pri njegovom kreiranju, između njih postoji nekoliko bitnih razlika. Dok na Wikipediji možete čitati samo tekstove o ozbiljnim i relevantnim temama, Diffen vas ničim ne ograničava u kreiranju tema za poređenja, ma kako da one bile beznačajne, smiješne ili bespotrebne. Primjer: "duga kosa vs. kratka kosa". Ozbiljno, ukucajte ovo, jer je objašnjenje tako glupo i bezvezno, da ćete vjerovatno osjetiti kako vam opada nivo inteligencije samo zato jer ste posvetili deset sekundi života nečemu ovakvom.

1/1

Također, dok na Wikpediji imate prezentirane informacije iz objektivnih i neutralnih izvora (bar bi tako trebalo biti), na Diffenu i korisnici mogu davati svoje komentare o poređenjima u sekciji Comments. Naravno, Wikipedija je i znatno bogatija sadržajem, ali ako vam treba brza usporedba nekih gadgeta ili jednostavno želite provjeriti razlike između demokratije i autokratije, onda vam je praktičnije provjeriti Diffen da vidite da li su ti pojmovi već objašnjeni. U slučaju da nisu, imate opciju "Comparison Requests", u okviru koje šaljete zahtjev za obradu nekog poređenja. Tu imate izlistan i popis tuđih zahtijeva, pa ako imate iskustva sa nekom od predloženih tema za poređenje, onda i vi možete doprinijeti kreiranju sadržaja.

Treba napomenuti i to da Diffen ima i plugin koji WordPress blogerima omogućuje ugrađivanje usporedbi i potragu za njima na blogovima.

Ako izuzmemo činjenicu da pri pretrazi na Diffenu nećete uvijek naići na željene rezultate, sajt je prava riznica koncizno sročenih poređenja, a nerijetko i nenamjernog humora. Recimo, ako ukucate "Sherlock Holmes vs. Hercule Poirot" i kliknete na link "Similarities", primjetit ćete da u opisu stoji samo jedna sličnost: ta da su obojica muškarci! No s..t, Sherlock! Iako je ovdje slučaj o manjku informacija, rezultat nije ništa manje smiješan. Uostalom, oni koji posjeduju dovoljno znanja o njihovim razlikama, treba da se logiraju i nadopune ove nedostatke. Haj'mo malo akcije, ljubitelji krimića!

http://www.diffen.com/