Jeste li do sada već otkrili da na tipkama "F" i "J" imate mala uzdignuća koja bi vam mogla olakšati razlikovanje ostalih tipki na tastaturi? Umjesto da (posebno u kasnim noćnim satima kada su pogašena sva svjetla) luđački klikate na tipku "J", a trebala vam je tipka "K" ili "M", ovo malo raspoznavanje moglo bi vas poštediti nerviranja zbog sitnica.

Ovakve i slične savjete dobit ćete na TypingWebu, besplatnom online instruktoru za učenje brzog tipkanja na tastaturi pomoću kojeg se možete uvježbati u tačnom kucanju slova i brojeva i tako sebi uštediti dosta vremena.

Ovaj online instruktor je takav da brzo prepoznaje sa kojim tipkama imate najviše problema, pa se svaka sljedeća lekcija svodi na njihovo uvježbavanje kako biste to prevazišli. Nakon što se logirate, na vama je da izaberete bilo koju od ponuđenih lekcija kako biste utvrdili svoju brzinu i tačnost tipkanja. U dnu lekcije vidjet ćete dvije šake, lijevu i desnu, na kojima će vam se označiti prsti potrebni za svako pojedino slovo, a sve sa ciljem da naučite pravilno postaviti šake pri tipkanju kako više nikada ne biste morali gledati u ruke umjesto u ekran pri pisanju raznoraznih projekata.

Evo i jednog primjera načina na koje vježbate pravilno postavljanje šaka i prstiju na tastaturi: kada budete vježbali pisanje riječi koje počinju slovom "Q", program će vam sugerisati da to obavite tako što ćete na tu tipku postaviti mali prst lijeve ruke, uz dodatno navođenje kako da postavite i ostale prste kako biste optimalno iskoristili tastaturu bez dodatnog umaranja ruku.

1/1

Pored standardnih testova, na raspolaganju imate i besplatne igre pomoću kojih također vježbate brzinu tipkanja, a tu je i mogućnost odrađivanja certificiranih testova, pa certifikate možete i isprintati. Nakon svake dovršene lekcije dobit ćete pehar, dok u statistici možete provjeriti svoj napredak. Također, napredak provjeravate i preko linka "Your Skill Level" koji se nalazi na lijevoj strani interfejsa, u okviru čega ćete rješavati test tipkanja od tri stranice i kojeg morate u potpunosti završiti kako biste dobili rezultate.

Povrh svega, ako vam defaultni skin iz bilo kojeg razloga ne odgovara, kliknite na tab "Skins", gdje možete birati između devet različitih skinova, za slučaj da vas defaultni, svijetli, dekoncentriše.

Iako je servis besplatan, tu je i Premium account u kojem birate između tri jeftina paketa: Bronze košta $10 godišnje i njegova primarna funkcija jeste da ukloni distrakcije u vidu reklama iz interfejsa; zatim Gold koji će vas godišnje koštati $15, sa kojim također dobivate okruženje oslobođeno reklama, uz još 16 Premium lekcija te prvenstvo kroz email podršku. I na kraju, tu je specijalna, vremenski ograničena ponuda Platinum paketa koji je ustvari kopija Golda, s tom razlikom što Platinum platite samo jednom i koristite cijeloga života. Treba spomenuti još i to da će TypingWeb uskoro promijeniti naziv u Typing.com, te će korisnike koji ukucaju staru adresu automatski preusmjeravati na novu.

U svakom slučaju, mi vam toplo preporučujemo besplatnu verziju ovog online instruktora: riječ je o zabavnoj vježbaonici koja bi vam dugoročno mogla koristiti u poslu i van njega. U iću i piću. Na Zemlji i Marsu.

http://www.typingweb.com/