Internet sve više postaje riznica znanja za one koji bi da nauče nešto novo, a to posebno važi za jezike. Već smo ranije pisali o Babbelu, odličnom servisu za učenje stranih jezika čija su jedina mana bili povremeni bugovi. Međutim, Duolingo nema tih problema. Duolingo je besplatan servis za učenje stranih jezika koji je u septembru ove godine uveo učenje jezika za one koji već pričaju engleski, dok je ranija praksa bila da ljudi drugih govornih područja uče engleski jezik.

Ova dva servisa imaju sličan pristup učenju, a glavna razlika leži u tome što Duolingo ima sistem nagrada na kakve smo navikli u igrama. Naprimjer, ovaj servis ima svoje Lingote - virtuelnu valutu koja predstavlja nagradu za naučeni sadržaj i postignute ciljeve: što vi više stvari naučite, to ćete više Lingota dobiti. Ako ćemo iskreno, jedino čemu bismo mogli prigovoriti jeste manjak vježbi izgovora riječi i rečenica, ali za početnike ih je ipak dovoljno. Ukoliko već znate osnove engleskog jezika, onda se bez problema možete uključiti u čitav projekat i početi učiti brazilski portugalski, španski, francuski, njemački, italijanski, danski ili irski.

U principu, koji god jezik da odaberete, nećete se razočarati: lekcije su skrojene prema stepenu vašeg znanja, a pitanja su osmišljena tako da, ako i pogriješite, servis vas u nekom trenutku ponovo vrati na istu stvar koju morate naučiti. Ako izaberete jezik čije osnove znate i samo ga želite unaprijediti, onda možete izabrati Placement test koji se prilagođava vašem postojećem znanju i traje nekih pet minuta. Ukoliko ipak želite početi od osnovnih fraza, riječi i izgovora, onda samo kliknete na Basics, izaberete postavke i broj sati koji vam odgovara i učenje može započeti. Mi smo izabrali osnove učenja brazilskog portugalskog jezika i nismo primijetili nikakve bugove i druge vrste problema.

Pošto je Duolingo i platforma za prevođenje tekstova, ako vam neka rečenica ili samo jedna riječ nisu jasni i imate problema sa njihovim prevođenjem na engleski jezik, dovoljno je da pređete mišem preko tih izraza i odmah će vam se izlistati mogući prevodi.

1/1

Svaka lekcija koju dovršite donosi vam deset experience bodova (ili XP), a bodove dobivate i prilikom uploadanja dokumenata sa prevodom, koje možete postaviti preko opcije Immersion. Pošto je riječ o crowdfounded projektu, u Immersionu ćete naići na tekstove koji su napisani na jeziku koji trenutno učite, u čijem prevođenju na engleski možete učestvovavati i vi, pošto neke rečenice u postavljenim člancima nisu prevedene ili zahtijevaju bolji prevod.  

Osim na webu, Duolingo je dostupan je i za iOS te Android, a iako postoje tek nekoliko godina, prošle godine Apple ih je proglasio najboljom iPhone aplikacijom, dok su ove godine dobili i nagradu Crunchies za Najbolji edukacijski startup. U ovaj startup iz Pittsburgha uložile su i neke velike zvjerke, među kojima su definitivno najpoznatiji Ashton Kutcher i njegova firma A-Grade Investments. U svakom slučaju, ovaj servis vam toplo preporučujemo: besplatan je, dovoljno informativan, zabavan i koristan. Šta više možemo tražiti?

https://www.duolingo.com/