Ako ste odrastali '90-ih, sigurno vas nije zaobišla pomama koju je je izazvao Cooliov "Gangsta's Paradise". A sjećate li se lude Macarene i "božemesačuvaj" Coco Jamboa? Ko bi rekao da će nam jednog dana ono zbog čega smo crvenili i čega smo se grozili, sada mamiti osmijeh na lice?  Iako ih možda tada niste ni podnosili, hitovi naše mladosti imaju čudnu moć zazivanja nekih drugih vremena: drugačijeg okusa i mirisa.

U slučaju da vam treba malo boosta u vidu takve pop muzike, a ne znate ni sami šta biste slušali, predstavljamo vam The Nostalgia Machine, projekat Jakea Dorana i Eliota Slevina, dvojice prijatelja koji su razmjenjujući "staru muziku" došli na ideju pravljenja nostalgične playliste. Međutim, kako je ovo ipak tehnološko doba, Slevin je predložio nešto u čemu bi mogli uživati i drugi ljudi: web sajt na kojem muziku možete pretraživati prema godini koja u vama izaziva nostalgiju.

Za samo sedmicu i po – The Nostalgia Machine je bila završena, a ljudi u tolikoj mjeri oduševljeni, da je samo u prvoj sedmici svog postojanja, Nostalgia imala preko milion pregleda.

1/1

Muziku svoje mladosti putem ovog sajta možete slušati na dva načina: na samom Nostalgia Machineu, gdje vi birate i pokrećete pjesmu po pjesmu ili u vidu playliste kada kliknete na "Open year as playlist in disco.io", pri čemu ćete biti preusmjereni na sajt za streaming muzike – DISCO.IO, na kojem slušate čitave liste iz izabrane godine.   

Sve pjesme postavljene na The Nostalgia Machineu izabrane su sa godišnje Billboardove liste od stotinu najpopularnijih singlova, pa – u slučaju da se mutno prisjećate neke pjesme za koju ne znate ni ko je izvodi, niti znate njen naziv, velika je vjerovatnoća da ćete joj ući u trag preko Nostalgia Machinea. Često zapravo i zaboravimo neke nama drage pjesmuljke i imena izvođača, a ovo je pravi način da ih se opet prisjetite. I zato, dobro razmislite, koja to godina u vama budi osjećaj nostalgije?

http://thenostalgiamachine.com/