Zašto, o zašto Khan Academy nije bio dostupan starijima od nas za vrijeme našeg osnovnog školovanja? Ko zna koliko bi matematikomrzitelja danas bili ljubitelji ove discipline, da je imalo pristup Khanu? Učionice prepune đaka – umorni učitelji/profesori, umorni i đaci nakon sedam sati provedenih u netapeciranim klupama i stolicama... Kome je onda do sinusa i kosinusa, korjenovanja ili razlomaka? E, ako na Khan Academyju od mnoštva ponuđenih predmeta izaberete matematiku, vjerujte nam na riječ, ona više neće biti tako strašna kao što se nekima možda čini.

Radi se o web sajtu za online edukaciju istoimene neprofitne organizacije čiji je cilj pružiti besplatnu edukaciju Internet korisnicima širom svijeta. Matematiku, kao i sve ostale discipline i predmete, možete prelaziti brzinom koja vama odgovara, počevši od najosnovnijih stvari, pa makar to bilo sabiranje i oduzimanje prostih brojeva.

Ako ste roditelj, učenik ili student koji nema problema sa razumijevanjem osnova engleskog jezika, Khanove upute za rješavanje zadataka mogle bi vam otvoriti oči: kada razložite neke od ovih naizgled dosadnih i nerješivih matematičkih problema, shvatit ćete da cijeloga života učite matematiku na pogrešan način. To jest, ako već niste prirodno nadareni matematičar. Osim toga, pored engleskog jezika, možete izabrati i španski, portugalski te francuski.

Khan Academy podsjeća na igru: čim se logirate i počnete sa učenjem, odmah stičete pravo na osvajanje njihovih bedževa za pređeno gradivo: i svi imaju naziv po svemirskim pojavama ili planetama. Ljubitelji astronomije definitivno će se obradovati bedževima koji nose naziv Sun badge ili Black Hole badge.

1/1

Međutim, ovde nije riječ samo o matematici – nju smo uzeli kao primjer jer mnogi muku muče sa ovom naukom. Khan Academy nije loš ni kao alat za buduće doktore: ako zaista želite "razvaliti" anatomiju, pogledajte neki od Khanovih videa (recimo onaj o srcu). Ne samo da će vam grafički razložiti srce na sastavne dijelove, dodatnim iscrtavanjem objasniti funkcije ovog organa tako da ih može shvatiti i jedan zainteresovani sedmogodišnjak, nego pomaže i to što nakon odgledanog videa odmah možete odgovarati na postavljena pitanja i tako provjeriti da li ste dobro shvatili lekciju.

U svakom slučaju, ukoliko već niste, obavezno posjetite ovaj sajt ili skinite zvaničnu aplikaciju za iOS - sigurni smo da ćete pronaći za sebe nešto vrijedno detaljnijeg proučavanja. Također, oni zainteresovani za aktivnije učestvovanje u projektu mogu oformiti svoje virtuelne učionice za praćenje učenja studenata ili se čak prijaviti za prevođenje sadržaja na druge jezike.

https://www.khanacademy.org/