Jednostavno je čudno kada vam na nekom sajtu kažu kako će vam pomoći da saznate nešto više o sebi i o tome "gdje se trenutno nalazite u svom životu". Pa, evo da onda i ja kažem nešto o sebi: nikad nisam bila ljubitelj psihološkog profiliranja, ni psihologije uopšteno, a ovo "smrdi" na obje stvari spojene u jedno. Šta da čovjek uopšte pomisli kada ugleda nešto slično? Meni je, recimo, palo na pamet sljedeće: ja sam Vesna i trenutno se nalazim za kompjuterom. Što se mene tiče – 'nuff said.

Ali, ne! Youniverse ne odustaje od svoje namjere da vam veoma, veoma detaljno objasni na koji će vam to način pomoći. Pomoć stiže u vidu serije pitanja i vaših odgovora, nečega što se zove "psychographic profiling exercises" i istraživanja tema koje su vam bitne u životu. Evo i njihove maksime: "Što više toga podijelimo, razumijevanje će biti dublje". Juh, koje uzbuđenje. Prosto da vam suze poteku niz leđa.

Ovaj tekst trebate prije svega shvatiti kao upozorenje.

Ako još uvijek niste shvatili o čemu se ovdje zapravo radi, da pojednostavimo: Youniverse.com je web aplikacija koja vam objašnjava vaše "unutarnje ja" na osnovu odgovora koje ste ponudili, pa vam nakon detaljne psihološke analize prezentuje podatake u vidu grafikona vašeg raspoloženja ili vam pošalje neku misaono-misleću-mudrost. Posebno su korisne rečenice tipa: "Predivno. Čini se da ste samosvjesni i povezani sa svojim ja" – koje će od vas napraviti modernog Gandhija.

I ne samo to: "servis" vam, baš poput pravog terapeuta, nakon određeng broja postavljenih pitanja, poruči: molim vas da navratite i sutra, pa ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Ovaj tekst trebate prije svega shvatiti kao upozorenje: firma koja je odgovorna za Youniverse.com, VisualDNA, bavi se data miningom i to uopšte ne kriju. Iako možete odabrati opciju da vaši odgovori budu anonimni, svi znamo da na Internetu to ne znači ama baš ništa. Također, autori naglašavaju i to da je riječ tek o početnoj, eksperimentalnoj fazi razvoja servisa, pa nas ne bi začudilo kada bi on kasnije prerastao u neku vrstu društvene mreže.

1/1

Ovoj čudnoj, iscrpljujućoj i zatupljujućoj online psihoterapiji možete, osim u web browseru, pristupiti preko Android i iOS aplikacija, a na Listen tabu možete pronaći spisak pitanja i odgovore koje su na njih dali ostali članovi Youniversa. Jer, jako je bitno znati šta nekoga na drugom kontinentu veseli. Pored besplatnih aplikacija, tu je i ekstenzija za Chrome.

Ako imate vremena napretek, pa vam je toliko dosadno da biste radije lovili voćne mušice i gledali Leteće medvjediće nego radili nešto smisleno, onda možete i isprobati Youniverse. U suprotnom, ne preporučujemo ga.

https://www.youniverse.com/