E, tu nastupaju servisi poput ThisLifea: riječ je o Shutterflyjevom projektu koji se još uvijek nalazi u beti, a treba ga shvatiti kao dobro organizovan online butik za sve vaše fotografije i video sadržaje. ThisLife je dopadljiv servis za uploadanje, uređivanje i dijeljenje fotografija, kreiran baš zbog ogromnog broja fotografija i videa kojima ljudi danas svakodnevno žongliraju, pa im treba mjesto na kojem će ih organizovati i po potrebi – lako pronaći i podijeliti.

Prvo što ćete primijetiti prilikom logiranja na sajt, jeste njegova elegantna jednostavnost, koja itekako doprinosti fantastičnom izgledu vaših fotografija, onda kada od njih napravite svoju priču. Kad smo već kod vaše foto-priče, nju započinjete importovanjem video ili foto sadržaja sa Facebooka, Instagrama, Flickra, Picase, Shutterflya ili SmugMuga. ThisLife vam automatski podijeli i organizuje sav ubačeni materijal na timelineu, kojeg zatim možete pregledati na osnovu dana, mjeseca ili godine. Dakle, željene foto ili video sadržaje uvijek imate nadohvat ruke.

Zvijezda organizatorskih mogućnosti ThisLifea je sistem za prepoznavanje lica na fotografijama, te činjenica da će servis detektovati dvostruku fotografiju i automatski otpisati onu manju i nekvalitetniju.

Sve te sadržaje bez problema možete prebacivati i sa različitih uređaja: iPhonea, Androida, iPada i PC-a. ThisLife ima aplikacije za iOS, Android i Kindle Fire, a pretragu unesenog materijala možete vršiti prema tagovima, koje je zajedno sa nazivima albuma servis u stanju automatski povući sa Facebooka, Instagrama i Flickra. Zvijezda organizatorskih mogućnosti ThisLifea je sistem za prepoznavanje lica na fotografijama, te činjenica da će servis detektovati dvostruku fotografiju i automatski otpisati onu manju i nekvalitetniju.

Kreiranje vlastitih priča zaista je zabavno i omogućava vam da dodajete zabilješke pored fotografija, uz video i audio materijale, kako biste na najinteresantniji mogući način predstavili neki vama bitan doživljaj. Simpatično uređenu priču, odnosno album, možete, recimo, poslati drugima na email i tako nekoga pozitivno iznenaditi kada klikne dugme "View Story" i počne scrollati kolaž odabranih slika. Sve nove sadržaje unosite preko tipke "Add" koja se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana, nakon čega birate odakle ćete prebaciti materijal: sa nekog od web servisa ili kompjutera. Onima koji sebi žele olakšati uploadanje slika i videa, autori ThisLifea su ponudili i Desktop Uploader aplikaciju.

1/1

Sve ostalo ne može biti jednostavnije zbog već spomenutog, veoma jednostavnog i efektnog interfejsa. U traci na vrhu ekrana nalaze se sve opcije koje bi vam mogle zatrebati u jednom ovakvom servisu, poput biblioteke, pretrage fotografija prema mjestu i ostalim oznakama, dok se sa desne strane nalaze opcije za uređivanje fotografija, njihovo dijeljenje i kreiranje. Easy-peasy.

Također, svoje uspomene možete pretvoriti u knjižice i poklone u vidu jedinstvene zaštitne maske za smartphone na kojoj će se nalaziti fotografija vaše porodice ili šoljice za kafu sa koje će vas svakog jutra gledati lice koje volite najviše na svijetu. Kod nekog su to djeca ili partnerica, ali niko vam ne brani ni da to bude slika vašeg kućnog ljubimca ili na kraju krajeva – vanzemaljca razjapljenih čeljusti. Svakoga uveseljavaju različite stvari i motivi. Da biste dobili jedan ovakav poklončić, sve što je potrebno uraditi jeste označiti željenu fotografiju i kliknuti na Create. Ovaj korak vas preusmjerava na Shutterfly preko kojeg idu sve narudžbe ovog tipa.

Međutim, ThisLife ima i jednu začkoljicu: besplatna verzija programa nudi rad sa samo 2.500 fotografija, dok na video lijepo možete zaboraviti. "Standard" plan, koji godišnje košta $60, dopušta baratanje sa 25.000 fotografija i nudi 100 GB prostora za video visoke kvalitete. Najskuplja opcija – Premium, podrazumijeva uploadanje do 100.000 fotografija i pruža do 400 GB prostora za video sadržaje. Ovaj plan plaćate 140 dolara, što nije mala cifra, posebno za prosječno bosanskohercegovačko čeljade. U svakom slučaju, nama su po pitanju ovog servisa malo pomiješani osjećaji. S jedne strane – organizacija fotografija zaista je jednostavna i krajnji rezultat ugodan oku; a sa druge strane, nekako nam smeta ova cijena i nedostaci koji su bolno vidljivi u besplatnoj verziji.

https://www.thislife.com/

PLUS
Inteligentno organizovanje fotografija, privlačan krajnji rezultat, foto-priče, lagana pretraga fotografija

MINUS
Podrška za relativno mali broj fotografija u besplatnoj verziji, nema videa u besplatnoj verziji, cijena