Za one koji možda nisu znali, Deezer je odličan servis za streaming muzike koji pušta samo licenciranu muziku, što bi moglo biti pravo olakšanje svima onima koji ne žele razmišljati o prenošenju svoje muzičke kolekcije i legalnosti iste. Drugim riječima, baš kao i Spotify, Deezer je platforma koja ima moć da pirate pretvori u legalnu publiku.

Riječ je o pariškom projektu koji trenutno u svojoj bazi ima oko 35 miliona pjesama, uz još 30.000 radio stanica i – što je najbitnije, 16 miliona aktivnih mjesečnih korisnika. Deezer je dostupan u 182 države, a u besplatnoj varijanti, za razliku od plaćene, sajtu možete pristupati samo preko weba. Ako i niste raspoloženi za plaćanje pretplate, svejedno ćete uživati u legalnom slušanju izvođača čije albume možda još uvijek niste nabavili.

A šta dobivate u njihovoj Premium verziji? Definitivno jedan od najbitnijih dodataka, a to je pristup servisu na mobilnim uređajima, preko odlično dizajniranih aplikacija. Deezer ima aplikacije za skoro sve: iOS, Android, Windows Phone 8, Blackberry i Symbian. Tu je još par zanimljivih dodataka: download muzike za offline slušanje te aplikacija za Ubuntu Linux koja Deezer integriše direktno u Unity interfejs. Premium+ ima besplatnu probnu verziju u trajanju od petnaest dana, nakon čega plaćate 7 eura mjesečno za Deezerovu čaroliju, a najlakše ćete ga isprobati skidanjem mobilne aplikacije.

Na Deezeru možete otkriti i neke nove izvođače zahvaljujući svakodnevnim preporukama njegovih muzičkih urednika, a ugodno iznenađenje bilo je vidjeti preporuku najnovijeg albuma našeg Dine Merlina, Hotel Nacional, vjerovatno skrojenu za naše tržište po uzoru na YouTube. Ovdje treba napomenuti da se ponuda muzike, čak i za Premium profile, blago razlikuje od zemlje do zemlje, što zavisi od ugovora i licenci koje je Deezer dogovorio sa umjetnicima i izdavačima. Zanimljivost servisa je i "Stateeztics" iliti Your Music ID, gdje vam Deezer različitim grafikonima i sličicama skreće pažnju na to kojom pjesmom ste bili opsjednuti posljednjih mjesec dana, koliko pjesama dnevno vam "doktor" preporučuje, itd. U svakom slučaju, simpatično.

1/1

I ne očekujte spotove (meni ionako nisu bitni – većina izvođača i grupa koje slušam i nemaju neke fancy video spotove), jer Deezer je namijenjen audiofilima kojima video spotovi nisu na vrhu spiska kada biraju omiljenu muziku. Plaćeni korisnici će na raspolaganje čak dobiti i streaming kvalitetnijih verzija pjesama sa bitrateom od 320kbps. 

Ako vam muzika predstavlja svojevrsnu svetinju bez koje ne možete zamisliti nijedan dan, ako nikada ne biste pristali na piratiziranje benda ili izvođača kojeg cijenite – onda je ovo pravi servis za vas. Nema puno boljih načina da potrošite nešto novca iz svog mjesečnog bužeta za online troškove, nego na podršku jednom ovakvom servisu. U moru utrošenih sredstava koja odlaze na online narudžbe različitih vrsta, nije zgoreg platiti za podršku umjetnicima. U svakom slučaju, bolje to, nego jednog dana čuti kako vam se omiljena grupa raspala zbog nedostatka novca.

http://www.deezer.com/