Možda vam se nekada desilo isto što i jednom od osnivača Pixlatera: zadesili ste se na odmoru gdje ste snimili gomilu zanimljivih fotografija koje ste htjeli podijeliti na svim društvenim mrežama kojima pripadate. Međutim, kada ste vidjeli koliko vremena trošite na njihovo uploadanje i dijeljenje na svakom od svojih online profila, a mogli ste umjesto toga plivati, roniti ili "galebariti" – vjerovatno ste se zapitali da li da uopšte nastavite? Upravo zbog ovakvih situacija su Simon Gelfand i Eyal Halimi kreirali Pixlater – alat koji vam omogućava da samo jednom uploadate svoje fotografije na njihov sajt, koji će ih zatim automatski podijeliti na svim društvenim mrežama koje posjećujete, prema rasporedu i sa opisima koje ste unaprijed definisali.

Iako je projekat u ranoj beta fazi, zahvaljujući zanimljivoj i korisnoj ideji, vrlo je vjerovatno da će zaživjeti na duže staze. Pored toga, fotografima entuzijastima, ali i profesionalcima koji ne žele trošiti dragocjeno vrijeme mogla bi se svidjeti i lakoća korištenja ove online aplikacije.

Kad smo već kod toga, evo ukratko i opisa procedure koja bi vam trebala olakšati upravljanje fotografijama na različitim društvenim mrežama. Prvi korak je logiranje preko emaila. Nakon toga kliknete na dugme "Websites", gdje birate sajtove i servise na kojima želite da vam se fotografije pojave, uploadate ih (pošto je Pixlater još uvijek u beti, za sada je moguće selektovati samo jednu sliku), odredite vremenski raspored njihovog objavljivanja i stvar je gotova. Što se tiče web sajtova na kojima možete dijeliti svoje fotografije, za sada možete birati samo između Facebooka, Twittera, Flickra i 500px-a, ali su u kompaniji naglasili da će u skoroj budućnosti dodati i Tumblr, Google+, Instagram, Pinterest, Reddit, kao i podršku za Wordpress alat.

1/1

No, tu njihovim planovima nije kraj. Kada stvar jednom krene, PixFree, Pixlaterov besplatni account – nudit će uploadanje do deset fotografija odjednom, uz ograničenje od 1GB prostora te povezivanje sa samo dva websitea. Međutim, plaćeni accounti (servis podržava plaćanje Paypalom) će očekivano nuditi mnogo bolje mogućnosti, pa vam tako, recimo, PixPlus omogućava da za $10 mjesečno uploadate i do 50 fotografija istovremeno, a nudi i 10GB prostora te povezivanje sa deset odabranih društvenih mreža i drugih servisa. Doduše, vrlo vjerovatno ni ova opcija neće biti dovoljna profesionalnim fotografima koji u toku samo jednog snimanja naprave na stotine fotografija, tako da će oni na kraju morati uzeti PixPro koji košta $39 i u okviru kojeg su ukinuta sva ograničenja vezana za broj uploadanih fotografija i sajtova koje je moguće povezati. PixPro nudi i 100GB prostora, a uključuje i naprednu analitiku te integraciju sa nezavisnim aplikacijama, kako bi marketinški orijentisani fotografi mogli lakše pratiti koje slike izazivaju najveću pažnju.

Nažalost, vidljivo je da na Pixlateru treba još dosta raditi – sajt trenutno nema mogućnost izmjene rasporeda objave fotografija na društvenim mrežama, kao ni opciju za njihovo ponovno prosljeđivanje i organizovanje, što je neprihvatljivo čak i za jednu betu. Svejedno, testna faza će trajati do kraja ove godine, a iskoristit će se za prikupljanje feedbacka korisnika, na osnovu čega će autori vidjeti šta se sve očekuje od ovakvog servisa.

https://www.pixlater.com/