Open Yale kursevi pružaju online edukaciju svim zainteresovanim osobama koje imaju pristup Internetu i pristojno barataju engleskim jezikom. Ovaj konkretan projekat u potpunosti je oslobođen plaćanja – ali i dodjele bilo kakvih certifikata. Dakle, ako vam ne smetaju nimalo "ušminkana" predavanja, nemate novca za certificirane kurseve ili vam oni nisu ni bitni nego učite iz čistog zadovoljstva, onda vam toplo preporučujmo posjetu ovoj Yaleovoj stranici.

Popis svih odsjeka i kurseva koji vam se nude nalazi se u rubrici Courses, gdje ćete naići na gomilu predmeta za izučavanje. Između ostalih, možete slušati predavanja Yaleovih profesora sociologije, ekonomije, historije, jezika poput španskog i portugalskog, psihologije, astronomije, političkih nauka i još mnogo drugih.

Video snimke svih kurseva možete odgledati direktno na njihovom web sajtu, a treba naglasiti i to da svaki od ponuđenih kurseva sadrži apsolutno sve lekcije sa časova koje su prešli i studenti sa Yalea. Kada izaberete kurs koji želite iz predmeta koji vas zanima, možete birati nekoliko različitih medija preko kojih će započeti vaše učenje: to mogu biti HTML dokumenti sa transkriptima ukoliko vam je teško pratiti snimak, zatim, možete odabrati MP3 audio ili video visoke kvalitete. U svakom slučaju, vjerovatno ćete pokušati sve navedeno dok ne otkrijete koji način učenja vam najviše odgovara. Ako vam je tako praktičnije, do videa predavanja možete i preko iTunesa.

Za svaku odabranu lekciju imate i sažetak njenog sadržaja. Ukoliko vas zanima astronomija, želite saznati više o planetarnim tijelima i crnim rupama, preporučujemo vam da pogledate, odslušate ili pročitate bar neka od predavanja živahnog profesora Charlesa Bailyna, koji čak i preko Interneta djeluje stimulativno na jedan prosječan moždani sastav. Ljubitelji književnih klasika uživat će u čitavom setu predavanja o Danteovom Infernu, njegovoj simbolici i detaljnoj analizi svakog pojedinog kruga pakla.

1/1

Isto tako, jako su zanimljiva predavanja o rimskoj arhitekturi profesorice Kleiner, koja su upotpunjena zanimljivim slikama i britkom prezentacijom. Ako vas zanima rimska arhitektura, za početak možete pogledati video predavanja "Lifestyles of the Rich and Famous: Houses and Villas at Pompeii". Također, za ovaj konkretan kurs imate predložen i izbor knjiga profesorice Diane Kleiner i drugih autora o rimskoj arhitekturi, što vam možda da ideju ili dvije pri vašoj sljedećoj kupovini knjiga.

Ako ste ljubitelj klasične muzike, postoje velike šanse da vas oduševe predavanja profesora Wrighta. U svakom slučaju, ova stranica bi mogla biti pravi dragulj za sve, osim možda za one željne da nauče nešto o ekonomiji. Naime, jedan od profesora ove katedre – profesor Robert J. Shiller, živopisan je koliko i oni prljavo-zeleni zidovi u bolnicama i mnogim našim državnim ustanovama, glasan i rječit koliko i betonski blok i sve u svemu, poprilično dosadan lik. Međutim, možda se nekome svidi upravo takav oblik predavanja? Što se tiče većine ostalih predavača, mi nemamo nikakve zamjerke na njihov način rada, a na vama je da nađete svog favorita i krenete u neku od intelektualnih avantura.

http://oyc.yale.edu/