Zbog toga vam predstavljamo jedan sjajan projekat kojem je cilj pomoći bolesnicima da se izbave iz ralja preskupih troškova liječenja, sa nadom da bi se i u našoj državi mogao pokrenuti projekat ove vrste.

Giveforward.com je web sajt za online prikupljanje donacija namijenjenih liječenju američkih državljana, a jedina je takva platforma koja nudi i profesionalce koji će početnike naučiti osnovama prikupljanja novca u humanitarne svrhe.

Kreiranje akcije za prikupljanje novca odvija se u četiri jednostavna koraka: prvo se odredi za šta se tačno novac prikuplja (medicinske troškove, troškove liječenja životinja, sahranu, itd.); zatim slijedi postavljanje fotografije oboljelog/le i predstavljanje njihove priče, nakon čega se unose kontakt podaci primatelja pomoći i na kraju se određuje ciljana cifra koja se pokušava sakupiti. U okviru ovog projekta najbitnije je imenovati menadžera koji će se baviti svim detaljima oko prikupljanja novčanih sredstava (Funds Manager), a čitav proces završava se klikom na Submit.Pokretač ovakve akcije mora biti državljanin SAD-a i zadužen je za promovisanje Giveforward stranice oboljelog na Facebooku i ostalim društvenim mrežama. To znači da novac ne može napustiti SAD niti biti iskorišten za liječenje ljudi izvan ove države. Međutim, to ne znači da ostale države ne trebaju učiti iz ovakvog primjera pa i same kreirati sličan web sajt. Funds Manager – onaj ko je pokrenuo čitavu akciju prikupljanja, određuje rok do kojeg se uplate primaju i određuje kako i kada će se prikupljeni novac rasporediti. Zahvaljujući tome što Giveforward.com omogućava donatorima da, ukoliko to žele, pokriju i njihovu proviziju prilikom uplate na neku od akcija, mnogi oboljeli dobiju čak 99.5 posto prikupljene sume. Ukoliko se to ipak ne desi, onda sajtu ide provizija od 7.9 posto od ciljne cifre. Od toga se 2.9 posto (plus pola dolara po transakciji) izdvaja za serverske troškove, dok preostalih 5 posto odlazi GiveForwardovim programerima i ostalom osoblju.

U svakom slučaju, izgleda da je riječ o poprilično pravednom humanitarnom projektu zahvaljujući kojem su mnogi Amerikanci izašli na kraj sa njihovim preskupim sistemom zdravstvene zaštite.

Također, iz GiveForwarda kažu da nikada neće odavati kontakt informacije ili prodavati informacije o tome za koga se novac prikuplja, a što se tiče sigurnosti prikupljenog novca, servis koristi najnovije enkripcijske metode kako bi svim svojim posjetiocima osigurao sigurnost i privatnost. Najbolji način da se uvjerite u ovakav sistem pružanja pomoći, jeste da jednostavno izdvojite malo vremena i pogledate pokoji video te pročitate pokoju zahvalnicu onih za koje se novac prikupljao – neće vam trebati puno pa da poželite i vi da možete učestvovati u ovakvom projektu. Giveforward.com ima i aplikaciju za iOS.

http://www.giveforward.com/

1/1