Autor ovog teksta mora priznati da je na prvi Wunderlist naletio sasvim slučajno. Aplikacija je bila spomenuta negdje na Webu, imala je izrazito lijep dizajn korisničkog interfejsa, bila je besplatna i to je bilo dovoljno da je instaliram i isprobam – nisam se puno zamarao pitanjem čemu služi. Na prvi pogled činila se kao glorifikovana shopping lista. Ubaci se par ukratko opisanih obaveza ili zadataka, za svaku od obaveza se mogu dopisati dodatne bilješke, definisati vrijeme, sortirati po prioritetu, i tu su, naravno, checkbox kockice za obilježavanje šta od zadataka je obavljeno a šta nije. Isprva je nisam često koristio, ali potom se pojavila i u iOS i Android varijantama, te omogućila sinhronizaciju između svih uređaja na kojima je imate instaliranu. U tom momentu počeo sam je puno češće koristiti i pretvorila je moj smartphone u ozbiljnu alatku za organizovanje.

Wunderkit se pojavio nešto kasnije, predstavljajući mnogo opsežnije rješenje namijenjeno poslovnim korisnicima. Stvorio se baš u momentu da popuni prazninu nastalu gašenjem Googleovog sličnog projekta po nazivu Google Wave – project management alata namijenjenog grupama i stvorenog za kolaboraciju. No, ispostavilo se da se Google Wave ugasio s razlogom, jer je Wunderkit je nedugo poslije toga dočekala ista sudbina. Ipak, ne može se reći da je Wunderkit uzalud kreiran. Mnoge korisne i napredne funkcije Wunderkita su prebačene u novu verziju Wunderlista i ono što danas imamo pod nazivom Wunderlist 2.

1/1

Bitno je imati Cloud

Cloud je magična riječ kojom danas bruje svi marketinški odjeli softverskih kompanija širom svijeta. Svaki softver, od Microsoft Officea pa sve do loših kineskih kopija Minecrafta za Android, apsolutno i neizostavno mora imati barem dio funkcionalnosti u cloudu, inače se (u fiktivnom svijetu u kojem inače živi većina marketinških “stručnjaka” i gdje je dodir sa realnošću strani pojam) ne može smatrati ozbiljnom aplikacijom. No, u slučaju Wunderlista, cloud nije samo opravdan već i krucijalan dio cijelog paketa. Liste koje napravite u novoj verziji ne samo da će se sinhronizirati sa svim uređajima na kojima imate instaliran Wunderlist, od računara do mobilnih platformi, već ih možete dijeliti sa prijateljima i koristiti kao kolaboracioni alat. Ta i mnoge napredne sposobnosti Wunderkita su, nakon gašenja istog, još jednom preispitane, pojednostavljene, lišene svih komplikovanih i nepotrebnih dodataka, ispolirane i ubačene u Wunderlist 2.

Nove liste obogaćene su “pametnim listama”, gdje se automatski grupiraju neki od zadataka ili projekata koji zadovoljavaju određene kriterije (npr. svi projekti koji trebaju biti dovršeni do 21. decembra ili svi zadaci na kojima radim sa određenom osobom). Zadaci ili projekti mogu napokon sadržavati i podzadatke, tj. podprojekte, koji su, također, u obliku check lista. Ako neko od saradnika u grupi odradi određeni zadatak, automatski se šalje notifikacija ostalim članovima grupe, tako da su svi u toku sa stanjem projekta. Saradnike vrlo lako pozivate u grupu preko e-maila ili jednim klikom preko Facebooka.

Znači ovo je novi Wunderkit?

Kao što je to već spomenuto, ovo nije Wunderkit. Nisu prebačene sve napredne funkcije istog, niti se po samom broju opcija i mogućnosti ovaj program može mjeriti sa “visokokalibarskom” konkurencijom kao što su Omnifocus, Things, Basecamp ili The Hit List. Sa druge strane, to ga i čini prihvatljivijim za šire grupe korisnika. Više funkcija ne čini nužno bolju aplikaciju. I to nije apologetični pokušaj odbrane Wunderlista već općenita činjenica u modernom dizajnu aplikacija.

Osnovna aplikacija je besplatna. Može se skinuti kao stand alone verzija ili pokrenuti kroz web browser kao web aplikacija, što joj nimalo ne umanjuje mogućnosti, jer je i kao web aplikacija napravljena na zavidnom nivou. Napredne mogućnosti za poslovne korisnike dobivaju se u Wunderlist Pro aplikaciji uz pretplatu od 5 US dolara mjesečno.

Ako ste korisnik bilo kakvih aplikacija za organizaciju projekata ili check listi, isprobajte Wunderlist, ako ni zbog čeg drugog, barem da bi vidjeli obavlja li isto što i vaša aplikacija na brži ili pregledniji način. Ako niste korisnik ničega sličnog, uradite isto što sam i ja napravio a prvom verzijom aplikacije – isprobajte je ne znajući šta očekujete i da li vam to treba – možda se iznenadite i nađete neku upotrebnu vrijednost.

www.wunderlist.com

PLUS
Besplatna osnovna verzija, user-friendly, čisto, jasno, brzo

MINUS
Napredna verzija se ne može kupiti već samo dobiti uz mjesečnu pretplatu