Ma koliko da vam bila privlačna ideja učenja nekog stranog jezika preko Interneta, savjetujemo vam da prvo pažljivo (ali stvarno pažljivo) pređete ako treba i sve njegove besplatne lekcije, i to na onom jeziku koji već dobro poznajete. Na taj način ćete  utvrditi kvalitet određenog web servisa i na vrijeme uočiti postojanje bugova. Mi smo se ovaj put odlučili za Babbel.com, servis za učenje stranih jezika koji dolazi iz firme Lesson Nine iz Berlina, a prošle godine proširili su se i na američko tržište kupivši PlaySay, startup iz San Francisca.

Babbel vam omogućava lagano i zabavno učenje stranih jezika (za sada ih imate na raspolaganju ukupno četrnaest), a pokrivene su sve situacije u kojima bi vam takvo znanje moglo zatrebati. Naučite šta reći pri upoznavanju sa drugima, kako se snaći na putovanju u Španiji ili Njemačkoj i upoznajte poslovni riječnik jezika na kojem se planirate sporazumijevati. Babbelovi kursevi su bazirani na CEFR-u, Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike.

Međutim, treba naglasiti da smo pri isprobavanju početničkih kurseva portugalskog i španskog jezika naišli na uporan i poprilično ozbiljan bug: neki rezultati nisu se htjeli učitati, a pojedine gramatičke greške nismo uspjeli ispraviti jer program to nije dopuštao.

Na Babbelu besplatno možete isprobati samo prvu lekciju od svakog kursa – i da nije bilo spomenutih bugova, rekli bismo vam da je kurs vrijedan plaćanja. Ovako, ne znamo šta možete očekivati u plaćenim verzijama. Iako je interfejs ovog servisa kreiran na privlačan i zabavan način, iako su lekcije odlično osmišljene i nezamarajuće, ovakvi propusti mu ne ide u prilog. Testirali smo ga u nekoliko različitih browsera (Operi, Chromeu i Firefoxu) i u svakom od njih Babbel je, uglavnom pri kraju lekcije, pravio navedene probleme.

1/1

Inače, kurseve možete birati prema tome šta tačno želite naučiti: bilo da su to početnički kursevi ili vježbanje izgovora pomoću priključenog mikrofona, bilo da želite raditi na proširenju vokabulara i konstrukciji rečenice, gramatici, vježbanju pisanja ili učenju idioma. Također, među kursevima imate i jedan koji se zove "Countries and Traditions", gdje, uz učenje jezika, saznajete i neke nove stvari o zemlji čiji vas jezik zanima, o njenoj tradiciji i kulturi, kako biste se pravilno ophodili s drugima.

Babbel ima aplikacije za iOS i Android za što lakši pristup lekcijama. Vaš napredak će biti sačuvan u cloudu i time automatski sinhronizovan na svim mobilnim uređajima sa ovim OS-ovima, tako da uvijek možete nastaviti tamo gdje ste stali sa učenjem.

Da biste dobili potpuni pristup svemu čemu vas mogu naučiti na Babbelu, morat ćete platiti, a cijene se kreću od $13 za jedan mjesec, zatim $26.85 za tri mjeseca, pa do $44.70 za šest mjeseci te $83.40 za godišnji kurs. U svakom slučaju, predlažemo da obavezno isprobate besplatne lekcije: ne samo što ćete prilikom toga otkriti sve mane i prednosti servisa, nego ćete se još i zabaviti te možda naučiti nešto novo. Doduše, mi smatramo da bi što prije trebali dodati još jedan jezik – klingonski.

http://www.babbel.com/?locale=en