Vivaldi.net novi je projekat nekadašnjeg izvršnog direktora Opera Softwarea, Jona von Tetzchnera, koji je kompaniju napustio još 2011. godine zbog, kako je navedeno, neslaganja sa tadašnjim vodstvom. Kao odgovor na neslaganje, Jon von Tetzchner započeo je vlastiti, za sada besplatni skup online servisa koji, između ostalog, uključuje blogersku platformu, servis za dijeljenje fotografija, društveno umrežavanje te email oslobođen reklama.

Blogerska platforma je zaista jednostavna za korištenje, a nudi obilje opcija u koje spada i lako ugrađivanje slika i videa u postove. Email će vam dobri elfovi iz Vivaldija automatski kreirati na osnovu vašeg korisničkog imena, a isti je organizovan po principu "višak bacaj". U prevodu: interfejs Vivaldi Maila pregledan je poput Glamočkog polja - ništa vam ne bode oči i pošto smo ga već isprobali, ne pravi nikakve probleme tipa "otiš'o u raj za mailove". Naravno, u njegovim opcijama možete i ručno promijeniti email adresu ukoliko ne želite onu baziranu na vašem Vivaldi.net profilu. Servis za dijeljenje fotografija ima sve osnovne postavke koje i inače očekujemo od ovakvih servisa, poput mogućnosti kreiranja albuma, mada mu je editovanje ograničeno. Ono što je interesantno jeste to što se može koristiti i kao klasični hosting servis za fotografije, a do izvornog linka slike dolazite klikom na opciju View Original koja se nalazi u Vivaldijevom pregledniku fotografija.

Pri logiranju na sajt odmah su vidljivi najnoviji postovi ostalih korisnika Vivaldi.neta, što olakšava njihovo uvezivanje, budući da je postove moguće dijeliti i komentarisati, a korisnike dodavati kao prijatelje. Osim toga, takav sistem dobra je odskočna daska ukoliko se Jon odluči na to da pokrene Vivaldi web browser.

1/1

Pored toga što nudi servise koji su praktično braća blizanci onih na koje smo se navikli u R.I.P. My Operi, glavni prioritet Vivaldija jesu sigurnost i privatnost. Zato nije ni čudo što se među njegovim korisnicima nalazi i gomila onih iz Južne Koreje i Rusije. Naime, Jon je rekao da neće davati korisničke podatke marketinškim kompanijama, nego njegova firma želi pronaći drugi način monetizacije servisa na duge staze. Pored toga, Tetzchner je u intervjuima naglasio da planira slušati svoje korisnike kada je riječ o novim dodacima i promjenama koje će biti potrebne servisu, što Opera već duže vrijeme ne radi. Serveri mu se nalaze na Islandu koji ima izuzetno stroge zakone koji se tiču korisničke privatnosti. Pored ove dobrobiti, tu je još jedna, ekološka: serveri se nalaze na posebnim "zelenim" centrima za podatke koji rade pomoću obnovljive energije i skoro da ne trebaju nikakvu klimatizaciju zbog islandske klime. Ako ništa drugo, Island bar ima vjetra na pretek.

Iako je prevenstveno kreiran za bivše korisnike My Opere, iz Vivaldija se nadaju i novim članovima. I zato, ako vam je stalo do privatnosti i sigurnosti na Internetu, toplo vam preporučujemo ovaj servis koji još uvijek nema prateći web browser, pošto Jon odbija dati ikakve izjave vezane za buduće planove.

https://vivaldi.net/