Nedavno nam je jedan član na INFO forumu skrenuo pažnju na dobru alternativu Spotifyju – 8tracks, pa smo ga, shodno tome, odlučili isprobati i detaljnije predstaviti. Dakle, 8tracks je web sajt za streaming muzike i njeno pretraživanje prema žanrovima, dekadama i raspoloženjima, na kojem članovi na legalan način postavljaju vlastite mikseve koji ih vesele i koje žele podijeliti sa drugima. Pošto Spotify nije zvanično dostupan za naše tržište nego mu se mora pristupati preko VPN-ova, 8tracks bi  ga mogao zamijeniti bar u nekim segmentima. Naravno, on je dosta prostiji od Spotifyja i siromašniji funkcijama, ali – kad već ne možeš dobiti tele i piletina je dobra.

Jednostavnije rečeno, na 8tracksu možete raditi samo dvije stvari: slušati tuđe mikseve ili praviti svoje. Tako, recimo, ako spadate u nešto stariju skupinu audiofila, možete preslušati mikseve muzike iz 90-tih, kad smo svi slušali Enigmu, Nirvanu i kad je vrhunac regionalne pop scene činio trio poznat kao ET. Da sad ne nabrajamo sve ponuđene opcije za pretragu, reći ćemo samo to da i najveće picajzle neće moći prigovoriti njihovoj količini. Pored toga, 8tracks je zaista odličan alat za istraživače u nama, jer na ovaj način lakše otkrivamo indie izvođače ili nove muzičke smjerove za koje možda ne bismo ni pretpostavili da bi nam se ikada mogli svidjeti.

Ako odlučite učestvovati sa vlastitom zbirkom pjesama, nakon logiranja samo kliknete na ikonicu svog profila i daberete opciju Create mix. U toku kreiranja miksa birate sliku koja će ga na najljepši način predstaviti, a nije naodmet i kratak opis koji će ostalim članovima objasniti vaš muzički projekat. Pored toga, članovi 8tracks komune zaista su aktivni i dobronamjerni, tako da neće propustiti dati ohrabrujući komentar na odslušani miks koji im se svidio. U slučaju da odlučite dati šansu ovom sajtu, radovat će vas i činjenica da ima aplikacije za sve najbitnije mobilne platforme – iOS, Android i Windows Phone – te Blackberry.

U svakom slučaju, ovo je jedan od onih underground projekata koje jednostavno morate voljeti, prosto zato što je nastao iz čiste ljubavi zaljubljenika u muziku. Naime, 8tracks je osnovan od strane malog tima iz New Yorka, Kalifornije i Francuske koji su, kako su i sami naveli na sajtu, radili na njegovom pokretanju vikendima i noću, nakon što završe svoje dnevne obaveze. I ko im onda ne bi čestitao?

http://8tracks.com/

 

1/1