Otkrili ste par novih bendova, usput shvatili da vam se zapravo sviđa ona pjesma koju ste mjesecima izbjegavali, te na kraju složili ultimativnu playlistu koju jednostavno morate podijeliti sa prijateljima. No, tu dolazimo do nekoliko mogućih problema – ukoliko ste playlistu složili na Spotifyu, kako je podijeliti sa prijateljima koji ga ne koriste? Ili, ukoliko ste istu složili na vlastitom kompjuteru, kako je proslijediti prijateljima bez da uploadujete sve pjesme sa nje na neki od cloud servisa? Pa čak bi vam i YouTube playlista mogla praviti probleme ako je budete slali prijateljima u drugim državama, gdje bi pristup nekim pjesmama mogao biti blokiran.

I tu na scenu stupa bop.fm, jedan od najmlađih muzičkih servisa na world wide webu. Kako kažu kreatori servisa, bop.fm predstavlja "dom za svaku pjesmu na Internetu" i omogućava "bilo kome da sluša bilo koju pjesmu, koristeći bilo koji muzički servis, te da muziku podijeli sa bilo kojim prijateljem, čak ukoliko on/ona ne koriste isti muzički servis kao vi".

Među podržanim servisima svoje mjesto su našli i Spotify, Rdio, Deezer, YouTube i SoundCloud

Sve to je moguće zahvaljujući jednostavnoj činjenici – bop.fm kombinuje sve popularnije muzičke servise i omogućava vam da slušate muziku sa njih na jednom mjestu, pa ukoliko neko ne koristi Spotify, bop.fm će mu željenu pjesmu/playlistu odsvirati sa YouTubea ili recimo SoundClouda.

Na glavnoj stranici servisa, primjetit ćete i dva moda rada – prvi od njih je Radio mod, u kojem ćete slušati muziku kao i na drugim servisima – kategoriziranu po žanrovima i sličnim izvođačima, uz standardnu mogućnost da se opredijelite za "stanicu" sa trenutno popularnom muzikom ili najnovijim pjesmama.

1/1

Sa druge strane, Playlist mod vam omogućava da kreirate vlastite playliste ili jednostavno importujete liste sa Rdio i Spotify servisa – sve što npr. trebate uraditi u slučaju Spotify liste je kopirati njen link iz samog programa (desni klik na listu / Copy Spotify URL) ili, ukoliko je imate spašenu u nekom folderu, kliknuti na nju desnom tipkom miša i iz kontekstualnog menija odabrati opciju Copy HTTP Link.

Interfejs samog servisa je izuzetno lijep, a i prilično je jednostavan za korištenje – u vrhu ćete pronaći traku sa poljem za pretragu, kao i switch za izmjenu aktivnog moda rada (tj. za izbor između spomenutih Radio i Playlist modova). Ispod te trake je smještena još jedna, u kojoj ćete pronaći osnovne kontrole: Play/Pause, Previous i Next tipke, uz opcije za dodavanje pjesme na listu favorita, kao i tipku Share, koja vam omogućava da pjesmu podijelite sa svojim Facebook i Twitter kontaktima, da kopirate bop.fm link za dotičnu, ili da je embeddate na neki drugi sajt.

Importovanje playlisti sa Spotifya je tokom našeg testiranja radilo bez problema, a jedina zamjerka koju možemo uputiti na račun bop.fm-a je izostanak podrške za Last.fm.

Stoga, ukoliko tražite način da sa prijateljima podijelite svoje playliste na najjednostavniji mogući način – pravac bop.fm!

http://bop.fm/