Smarty Pins je najnoviji projekat sa kojim je Google odlučio obogatiti svoj Maps servis – riječ je o jednostavnom kvizu na kojem ćete testirati svoje znanje iz nekoliko oblasti. Pri tome, svaki odgovor će predstavljati određenu lokaciju na mapi svijeta, a na pitanja koja vam postavi Smarty Pins ćete odgovarati zabadanjem virtuelne iglice na mape prikazane na vašem ekranu.

Cilj kviza je, logično, odgovoriti tačno na što više pitanja, a na početku svake svake partije ćete na raspolaganje dobiti određenu količinu bodova, ovdje simbolično nazvanih kilometri (da budemo precizniji, riječ je o cifri od 1.609 kilometara, što je zapravo ekvivalent 1.000 milja, ukoliko ste se pitali zašto baš 1.609). I tu dolazimo do najzanimljivijeg aspekta kviza – sa tim kilometrima trebate odgovoriti što preciznije na što više pitanja – tačni odgovori, odnosno zabadanje iglice na tačnu lokaciju u roku kraćem od 15 sekundi će vas nagraditi sa dodatnim kilometrima (po jedan kilometar za svaku sekundu koja bude ostala na brojaču). Tačni odgovori koje date nakon isteka 15 sekundi vam neće donijeti bonuse, ali ćete zadržati sve kilometre koje ste imali prije toga, dok će pogrešni odgovori oduzimati onoliko kilometara koliko ste daleko bili od tačnog odgovora, odnosno lokacije.

Samu iglicu ćete na mapu zabadati korištenjem miša; tastatura nažalost nije podržana, zbog čega je odgovaranje na pitanja ponekad nezgrapno i umjesto da u sekundi otipkate odgovor koji znate i tako osvojite bonus kilometre, Smarty Pins će vas prisiliti da grad-odgovor pronađete na mapi i na njega zabodete spomenutu iglicu.

1/1

No, budite bez brige – Smarty Pins će vam uvijek prikazati dio mape svijeta na kojem se nalazi tačan odgovor, tako da ne morate recimo skrolati od Evrope do Amerike kako bi na mapi obilježili San Francisco ili New York.

Što se tiče pitanja na koja ćete odgovarati, Smarty Pins će vam po defaultu postavljati pitanja iz svih dostupnih kategorija, iako se prilikom pokretanja kviza možete opredijeliti i za pitanja iz pojedinačnih kategorija. Nažalost, za sada je moguće odabrati isključivo po jednu kategoriju, tako da nećete moći proizvoljno kombinovati dvije ili više njih.

Same kategorije uključuju umjestnost i kulturu, nauku i geografiju, sport i igre, zabavu, historiju i aktuelna dešavanja, te posebno istaknute teme (trenutno je aktuelna World Cup Trivia kategorija), a pitanja će varirati od nekih prilično jednostavnih, kao što su "Iz kojeg grada je Woody Allen?" ili "U kojem gradu je smješten most Golden Gate?", pa do nekih koja će zahtijevati znanje dostojno bilo kojeg renomiranog kviza kojeg gledate na TV-u i u kojima vam neće pomoći ni automatski prikazani hintovi.

Pa, ukoliko tražite jednostavnu ljetnu razbibrigu ili ste već otvorili Google Maps kako bi isplanirali svoje ljetovanje, svakako isprobajte i Smarty Pins – kviz uz koji ćete se ne samo zabaviti, već i nešto naučiti.

smartypins.withgoogle.com